Odbegli bankar Duško Knežević optužen za stvaranje kriminalne organizacije

© AP Photo / Risto BozovicBiznismen Duško Knežević
Biznismen Duško Knežević  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podnelo je Višem sudu optužnicu protiv odbeglog biznismena Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i još troje službenika „Atlas banke“ zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Jedan od dokaza za podizanje te optužnice, između ostalih, jeste i notes pronađen nakon pretresa stana i kuće Duška Kneževića, koji navodno sadrži listu ljudi kojima je davao novac. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokazao je taj dokaz gostujući na Javnom servisu u oktobru prošle godine.

Kriminalna organizacija delovala je po nalogu Duška Kneževića, protiv kojeg se u SDT-u vodi više postupaka.

Duško Knežević je ranije demantovao da notes postoji i da je sveska „podmetačina“ SDT-a.

U notesu su se, između ostalih, našla imena bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, aktuelnog savetnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Iz SDT-a je ranije saopšteno da nije reč o kovertama sa snimka koji je prošle godine objavio Knežević, već o drugom novcu. Protiv Stijepovića je SDT nedavno podnelo optužnicu u kojem ga je označilo kao člana kriminalne organizacije Duška Kneževića.

Sporni notes

U notesu se navodno nalazi i ime poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića. On je demantovao da je ikada uzeo novac od Kneževića „za sebe ili za Pokret za promene“, prenose „Vijesti“.

SDT je nedavno tražilo skidanje imuniteta Medojeviću, ali je Administrativni odbor odbio taj zahtev.

I Knežević je negirao da je novac dao Medojeviću, već je kazao da je keš davao Đukanoviću, Stijepoviću, predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, vršiocu dužnosti VDT-a Ivici Stankoviću...

Knežević je objavio više audio-snimaka telefonskih razgovora sa Vujoševićem, u kojima se tvrdi da je odbegli bankar podmićivao Stankovića.

Vujošević je pred SDT-om priznao da je uzimao novac od Kneževića, ali da taj novac nije davao tužiocima za mito, već da ga je koristio za lečenje. Tvrdio je da je u razgovorima samo „zamajavao“ Kneževića kako bi izvukao više novca.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević krajem oktobra je na konferenciji za novinare saopštila da je protiv Kneževića i njegovih saradnika Đorđa Đurđića i Vlatka Rašovića proširena istraga zbog pranja novca. Ona je tada kazala da se osnovano sumnja da je Knežević pokušao da u legalne tokove stavi osam miliona evra u kešu, koje je dobio prodajom hotela „Princes“.

Sef u „Atlas banci“

Kompanija „Kaspija properti“ iz Dubaija je na ruke isplatila osam miliona Kneževiću početkom 2014. godine, a nekoliko meseci kasnije u dva navrata uplatili su još 4.400.000 evra na njegov račun.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Duška Kneževića, aktivirana je prethodno data garancija „Atlas banke“ od 12,5 miliona evra.

„Kaspija“ je na sudu dobila svoj novac, ali Knežević nikada nije vratio prethodno uzeti.

Isti taj novac, odnosno osam miliona evra koje je dobio na ruke, Knežević je, kako je tada pojasnila Vukčevićeva, uneo u Crnu Goru i naredio Vlatku Rašoviću da ga ostavi u njegov sef u kancelariji u „Atlas banci“.

„Tokom 2014. godine iz sefa je više puta uziman novac za različite svrhe. Pakovao se u knjige, koverte...“, istakla je Vukčevićeva.

Prilikom pretresa Kneževićeve kuće u Golubovcima i stana pod Goricom koji je koristio pronađene su knjige u kojima je navodno iznošen novac iz Crne Gore. U pretresima tih objekata navodno su potvrđeni iskazi svedoka u prethodnim istragama protiv odbeglog biznismena, prenose „Vijesti“.

Prema njenim rečima, daljim proverama se došlo i do novih dokaza i proširenja istrage.

„Istraga je obuhvatila i V. A, P. S. i S. O. Sumnja se da su oni uzimali novac od Đurđića i Rašovića i stavljali ga dalje u legalne tokove, deponujući ga na račune Kneževića i njemu povezanih lica, odakle je vršena kupovina pokretne i nepokretne imovine“, kazala je Vukčevićeva.

Knežević je više puta javno negirao krivično delo i podneo više krivičnih prijava protiv svojih zaposlenih zbog lažnog svedočenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala