NATO nema razloga da ne veruje da je raketa oborila avion iznad Irana

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO smatra da nema razloga da ne veruje podacima obaveštajnih službi niza zapadnih zemalja o mogućem raketnom napadu na ukrajinski avion na nebu iznad Irana, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Ne postoji razlog zbog kog ne bismo verovali porukama koje stižu od saveznika Alijanse. Oni su zabrinuti zbog informacija koje ukazuju na to da postoji mogućnost da su avion oborili iranski sistemi PVO“, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je neophodno sprovesti detaljnu istragu kako bi se utvrdio tačan uzrok nesreće, uključujući razne verzije.

Američki diplomata je takođe pozvao Iran da obezbedi transparentnost istrage.

NATO nije pozvan da učestvuje u rešavanju libijskog sukoba vojnim putem

„NATO nije primio nikakav poziv da igra vojnu ulogu u stabilizaciji situacije u Libiji“, rekao je Stoltenberg, komentarišući saopštenja da je na tu teritoriju poslata turska vojska.

Ranije su se saveznici složili da su spremni da se pozabave obukom vojnih snaga za Vladu u Libiji koju su priznale Ujedinjene nacije. Želim da naglasim da NATO podržava rešavanje libijske krize mirnim političkim putem“, istakao je generalni sekretar.

U Libiji je trenutno dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2020. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala