Kijev: Nema dovoljno dokaza da je uzrok pada „boinga" u Iranu teroristički napad

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko izjavio je da trenutno nema dovoljno osnova da se govori o terorističkom napadu kao uzroku pada „Boinga 737“ u Iranu.

„Trenutno nemamo dovoljno osnova da govorimo da na olupinama aviona postoje neke supstance, koje ukazuju na teroristički napad ili, recimo, na neprirodne događaje, ili neprirodno oštećenje aviona“, rekao je ukrajinski diplomata i dodao da se Kijev za sada suzdržava od tvrdnje da je ukrajinski putnički avion bio oboren, jer još nisu ispitani svi dokazi, a pre svega podaci iz „crnih kutija“.

Prema njegovim rečima, stručnjaci analiziraju oštećenja letelice.

„Neki delovi aviona su izgoreli, a neki delovi zahtevaju detaljnu analizu, na primer zbog ostataka hemikalija, koje mogu ili ne mogu da se dovedu u vezu sa eksplozivnim smesama. Nisu svi delovi sastavljeni. Tu su oba motora, kao i odgovarajući delovi koji su važni za nas, a koji do sada nisu bili pronađeni i prikupljeni. Na tome radi prvenstveno iranska strana“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Iran je ukrajinskim stručnjacima omogućio pristup crnim kutijama i ostacima aviona.

„Dobili smo pristup kako detaljima aviona, tako i mestu pada. Naš tim je sada dobio pristup i crnim kutijama. Pored toga, dostupni su nam i snimci razgovora dispečera iz Centra za kontrolu leta na aerodromu u Teheranu i naših pilota“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Kijev će tražiti da se kazne odgovorni za pad aviona, kao i kompenzaciju ukoliko bude dokazano da je „Boing 737“ oboren.

Ukrajinski avion „Boing 737“ na letu za Kijev srušio se odmah nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, prenela je televizija RT. Svih 176 putnika i članova posade su poginuli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala