Dodik: Pred Srbima vek odbrane, a pred Republikom Srpskom decenija jedinstva sa Srbijom

© Tanjug / ZORAN ZESTICDodik otvorio "Dane Republike Srpske u Srbiji"
Dodik otvorio Dane Republike Srpske u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ako je Srbima išta jasno od onoga što se dogodilo u poslednje dve decenije, to je da bi ovaj vek trebalo da obeleže integracije na prostorima gde živimo i naša odbrane gde god živimo. A u narednoj deceniji Republika Srpska će biti ako ne nezavisna, onda u jačem jedinstvu sa Srbijom.

Tako je odgovorio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH na pitanje koji su najvažniji zadaci srpskog naroda u narednoj deceniji i celom 21. veku:

„Ta integracija podrazumeva da ćemo u ovom veku veoma otvoreno zahtevati da Republika Srpska i Srbija budu jedan državni oblik i da ne bi trebalo da se snebivamo da to govorimo. Mi, koji smo danas na funkcijama, moramo da ostavimo, kao vlasništvo budućim generacijama upravo taj cilj. Jer, razumeli smo i shvatili da bez slobode, bez države, nema ni života na ovim prostorima“, kaže Dodik.

Pred Srbima vek odbrane i decenija jedinstva

Primerima položaja Srba u Hrvatskoj, Federaciji BiH, Sloveniji, u kojoj Srbi ne mogu da dobiju ni status nacionalne manjine, ali i poslednja dešavanja u Crnoj Gori, srpski član Predsedništva BiH koristi kako bi ilustrovao svoju tezu da srpski narod ne može da ostvari slobodu bez države:

„Naši prethodnici su, u prošlosti, možda morali da o tome ćute. Mi ne moramo. Smatramo, dakle, da nam je učinjena nepravda, da smo stradalnički narod i da taj narod ima pravo na svoju slobodu, a ta sloboda izražava i potrebu, i odluku gde će ko da živi i kako će da živi“.

Dodik kaže da Republiku Srpsku za deset godina vidi, ako ne kao samostalnu državu, onda svakako što bliže državnom jedinstvu sa Srbijom:

„Vidim je i ekonomski ojačanu, sa jasnim politikama i stavovima. Vidim je bez intervencionizma međunarodne zajednice ili pokušaja intervencionizma. Toga danas ima sve manje. Vidim je kao zemlju koja će biti ponos ljudima koji ovde žive. RS ima resurse i ne bežimo od toga da imamo šansu. Naša nemogućnost da RS izgradimo boljom nego što je danas ležala je u sprečavanju međunarodnog faktora da se ona razvija“.

Dodik podseća da Srbi nisu imali slobodan okvir za razvoj države, kao neki drugi:

„Evo jedan primer, mi nemamo slobodan dostup finansijskim tržištima u Evropi. Na svu sreću za nas Srbe, finansijsko tržište u Evropi nije jedino koje nam stoji na raspolaganju. Danas je Istok taj kome treba da se okrenemo i bez ikakvih oklevanja sa njima pokušamo da izgradimo projekte koji će izgraditi bolju i srećniju Republiku Srpsku“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala