Irak traži od Amerike da reši pitanje povlačenje američkih snaga iz Iraka

© AP Photo / Maya AlleruzzoAmerička vojska u Iraku
Američka vojska u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti iračkog premijera Adel Abdel Mahdi zatražio je od američkog državnog sekretara Majka Pompea da pošalje predstavnike kako bi razradili mehanizme za povlačenje američke vojske iz Iraka, navodi se u saopštenju kabineta iračkog premijera.

Kako se navodi, Pompeo i Abdel Mahdi juče su razgovarali telefonom o najnovijim zbivanjima na Bliskom istoku i o nameri raznih strana da „spreče eskalaciju i otvoreni rat“.

Vršilac dužnosti premijera Iraka je tom prilikom zatražio od Pompea da pošalje predstavnike u Irak, kako bi razradili mehanizme pomoću kojih bi se realizovala odluka Parlamenta Iraka o bezbednom povlačenju stranih snaga sa teritorije zemlje.

Pored toga, Abdel Mahdi je istakao da Irak želi da ostane u najboljim odnosima sa susednim i prijateljskim zemljama.

Prema saopštenju njegovog kabineta, Pompeo je tokom razgovora rekao da SAD uvažavaju suverenitet Iraka.

Ranije je Parlament Iraka doneo odluku o povlačenju stranih trupa iz zemlje nakon američkog napada na teritoriju u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, u kojem je ubijen istaknuti iranski general Kasem Sulejmani. Napad nije bio usaglašen sa iračkim vlastima.

Ta odluka podrazumeva i suspenziju sporazuma o saradnji sa Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma, koju predvode SAD.

Predstavnik komandanta Oružanih snaga Iraka je saopštio da su iračke vlasti započele pripremu mehanizama za povlačenje strane vojske sa teritorije zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala