Zašto je Amerika odabrala baš 52 mete u Iranu /video/

CC0 / / Američki global Houk
Američki global Houk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon pretnji Teherana Sjedinjenim Američkim Državama zbog ubistva generala Kasema Sulejmanija, Pentagon je saopštio da je odredio 52 mete u Iranu koje mogu da budu ciljevi njegovih uzvratnih akcija. Novinar i publicista Borislav Lalić otkriva u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ zašto je Donald Tramp izabrao baš taj broj.

Od Bliskog istoka se nikada ne može očekivati mir i spokoj, to je žarište koje postoji decenijama. Lalić kaže da mnogi misle da je primaran sukob hrišćanstva i islama, ali se zapravo sve vrti oko nafte.

„To je središte nafte i naftnih puteva u svetu i uvek se tu dešavaju dramatične situacije koje dovode svet na ivicu rata. Amerikanci su iz čista mira uz pomoć drona ubili najpopularnijeg iranskog generala, a Donald Tramp je preuzeo stvar i rekao da je odluka za to njegova. Za Amerikance je stvar uvek pozitivna, sve dok njihovi građani ne ginu“, rekao je Lalić.

Zašto baš 52 mete

Naš sagovornik podseća da je Pentagon saopštio da je odredio 52 cilja u Iranu koji mogu da budu meta njegovih uzvratnih akcija. 

„To je na simboličan način odavanje počasti za 52 taoca koje su Iranci zarobili u američkoj ambasadi 1979. godine. To nije mnogo mudar potez, zato što se jedan njegov prethodnik, Džimi Karter, obrukao na tom slučaju. On je, naime, uz podršku CIA i Pentagona sa specijalnim jedinicama doneo odluku da se izvrši napad na tu ambasadu i da se Iranu pokažu zubi, a ispalo je sve naopako. Karter je zbog toga izgubio drugi mandat u Beloj kući, jer mu Amerika nije oprostila to što je spasilačka akcija propala“, naveo je Lalić.

Da li sledi osveta?

On smatra da se očigledno radilo o obaveštajno-diplomatskoj operaciji sa obe strane, ali da je dobra stvar u celoj ovoj drami koja je dovela svet na ivicu sukoba što i SAD i Iran u reagovanjima spuštaju loptu.

„Iran je preduzeo dve operacije protiv Amerikanaca, ali izgleda, tako bar tvrde obaveštajni izvori, da je preko Iraka obavestio i Amerikance, pa su žrtve svedene na minimum. Dakle, hteo je Teheran da opere obraz posle atentata na Sulejmanija, ali da ne napravi još veći džumbus. Tako je i Tramp mogao da kaže da je zadovoljan i da je sve prošlo dobro“, rekao je naš sagovornik. Ipak, on smatra da time stvar nije završena i da se na Bliskom istoku dešavaju spiralni događaji, a podseća, pre svega, na pad američkog „boinga 737“.

Sa druge strane, sa trenutnim stanjem stvari nije zadovoljna iranska Revolucionarna garda, koju je predvodio najugledniji komandant Sulejmani. Oni su zapretili da će uskoro preduzeti „još žešću osvetu“ protiv SAD.

„Revolucionarna garda ne može da bude zadovoljna, jer je Tramp uradio nešto što je za svetsku diplomatiju i međunarodne odnose nedopustivo — ubio je generala jedne zemlje koji je bio u misiji u drugoj zemlji i preko toga ne može lako da se pređe. Iran je moćna zemlja koja ne prašta“, kaže naš sagovornik.

Odlučuju dronovi, a ne vojnici

Ipak, naš sagovornik kaže da ovaj potez Trampa ne bi trebalo da utiče na njegov naredni mandat, naprotiv. U Americi i tamošnjoj javnosti pogotovo u predizbornoj godini ljudi vole da vide svog predsednika koji je moćan, hrabar i koji preduzima šokantne poteze, ali pod uslovom da se ti potezi završe dobro. 

„Sa druge strane, Tramp je u velikom riziku ukoliko situacija na Bliskom istoku izmakne kontroli, pogotovo što Tramp u ovoj situaciji nema mnogo saveznika u svetu, sem Izraela i Saudijske Arabije. Međutim, ukoliko do rata dođe, njega neće rešavati vojnici, već ratna tehnika. Sulejmani je ubijen dronom koji je očigledno novo oružje, i to je nova katastrofa sveta, jer nismo svesni pred čime se nalazimo. Računa se da trenutno postoji oko 30.000 dronova na svetu, od čega je najmanje polovina u vlasništvu SAD“, rekao je Borislav Lalić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala