U toku pokušaj državnog udara u Abhaziji?

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaDemonstranti ispred zgrade administracije predsednika Abhazije
Demonstranti ispred zgrade administracije predsednika Abhazije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstranti su zauzeli zgradu administracije predsednika Abhazije u Suhumu i zahtevaju ostavku predsednika zemlje. Iz administracije ocenjuju situaciju kao pokušaj državnog udara.

„Ovo je pokušaj državnog udara. Vlast čini sve što je u njenoj moći kako bi stanje u Republici ostalo u okviru Ustava“, saopšteno je iz administracije predsednika Abhazije.

Pristalice opozicije okupili su se ispred zgrade Abhazijskog dramskog pozorišta u Suhumu. Nakon toga su se premestili ispred zgrade administracije predsednika Abhazije. 

Prema pisanju medija, ispred zgrade administracije predsednika okupilo se oko 800 ljudi. Demonstranti tvrde da na prošlim izborima za predsednika zemlje aktuelni predsednik Raul Hadžimba nije osvojio dovoljno glasova i zbog toga zahtevaju nove izbore, kao i ostavku Hadžimbe.

Demonstranti su uspeli da probiju ulazna vrata i slome prozor. Nekoliko osoba je uspelo da upadne u zgradu, ali je obezbeđenje sprečilo njihovo kretanje.

Prema rečima jednog od demonstranata, demonstracije su povezane sa nedavnom pucnjavom kod restorana u centru glavnog grada, u kojoj su poginule tri osobe.

„Osoba koja je uhapšena radila je u obezbeđenju predsednika. To je bezakonje“, rekao je on.

Ranije je sud u Abhaziji odgodio za 9. januar razmatranje žalbe bivšeg kandidata za predsednika Alhasa Kvicinija na odluku Vrhovnog suda, koji je odbio da proglasi nevažećim rezultate glasanja drugog kruga izbora. Opozicione stranke Amcahara i Ujedinjena Abhazija pozvale su građane da se okupe ispred zgrade Vrhovnog suda 9. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala