Ruski sateliti pratiće situaciju u Iranu

© Foto : Roscosmos/Oleg ArtemyevPogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska državna korporacija „Roskosmos“ planira da koristi svoje satelite kako bi pratila situaciju u Iranu, koji je u noći 8. januara izveo raketni napad na američke baze u Iraku, kao i teritoriju u kojoj se srušio ukrajinski avion.

Kako se navodi na sajtu „Roskosmosa“, u okviru medijskog izveštavanja o prirodnim i veštačkim katastrofama širom sveta, planirano je nadgledanje iz svemira stanja u Iranu i mesta avionske nesreće. „Roskosmos“, između ostalog, planira da prati požare u Australiji, poplave u Indoneziji, Izraelu i italijanskoj Veneciji.

​U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države su izvele operaciju na području bagdadskog aerodroma, u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na ambasadu SAD u Bagdadu.

U sredu uveče iranski Korpus Čuvara islamske revolucije objavio je o operaciji osvete za ubistvo generala Sulejmanija. Iran je lansirao rakete zemlja-zemlja na bazu „Ain el Asad“ na zapadu Iraka i bazu u Erbilu, gde se nalazi američki vojni kontingent koji predvodi međunarodnu koaliciju protiv DAEŠ-a. Prema podacima Vašingtona, u napadu nije povređen nijedan američki građanin, samo je načinjena manja materijalna šteta.

Istog dana nedaleko od Teherana srušio se ukrajinski putnički avion „Boing 737“ koji je leteo za Kijev. U nesreći je poginulo svih 176 putnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala