Revolucionarna grada: Uskoro još žešća osveta

© Foto : IRNAVojna parada u Iranu
Vojna parada u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranska Revolucionarna garda, čiji je najugledniji komandant Kasem Sulejmani ubijen prošle nedelje, što je svet na trenutak dovelo na ivicu rata, zapretila je da će uskoro preduzeti „još žešću osvetu“ protiv SAD.

To je izjavio viši komandant Revolucionarne garde Abdolah Aragi posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa i poruke da Iran „izgleda popušta“ nakon raketnog napada na američku bazu u Iraku, u kojoj nije stradao nijedan Amerikanac.

Iranska novinska agencija „Tasnim“ prenela je i da je drugi čovek Revolucionarne garde Ali Fadavi rekao da je iranski raketni napad bio „demonstracija iranske vojne moći“ i da američke snage nisu mogle da preduzmu apsolutno ništa.

Sulejmani je ubijen 3. januara. Kao komandant iranske Revolucionarne garde on je bio na čelu specijalnih jedinica, brigade Al Kuds i rukovodio je misijama u inostranstvu.

Revolucionarna garda su elitne jedinice iranske vojske koje Sjedinjene Države klasifikuju kao terorističku organizaciju.

Ranije danas je objavljeno da je Iran završio osvetu za ubistvo generala Sulejmanija i da neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude nove agresije SAD.

„Sve naše akcije su bile proporcionalne ubistvu Kasema Sulejmanija. Ona je završena. Ako SAD više ne budu preduzimale vojne akcije protiv Irana, ni mi nećemo preduzimati takve akcije“, rekao je stalni predstavnik pri UN Madžid Taht-Ravanči.

U međuvremenu, stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft saopštila je da je Vašington već poslao Savetu bezbednosti UN pismo, u kojem se navodi da su SAD spremne na pregovore sa Teheranom bez ikakvih preduslova, kako bi se smanjile tenzije u regionu.

Međutim, Taht-Ravanči smatra da je saradnja sa SAD u uslovima sankcija protiv Irana nemoguća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala