Putin: Rusija treba da ojača svoj status pomorske sile

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na raketnoj krstarici "Maršal Ustinov"
Predsednik Rusije Vladimir Putin na raketnoj krstarici Maršal Ustinov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija u 21. veku treba da ojača svoj status pomorske sile, izjavio je predsednik Rusije i vrhovni komandant Oružanih snaga zemlje Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Glavne komande ruske mornarice.
„Vojno-pomorska flota je oduvek bila i ostala najvažnija, ako ne i ključna komponenta obezbeđenja nacionalne odbrane i bezbednosti. U 21. veku moramo da održimo i ojačamo status naše zemlje kao jedne od vodećih pomorskih sila“, istakao je predsednik.

On je podsetio da se poslednjih godina veća pažnja posvećuje razvoju mornarice, i u te svrhe izdvojeni su značajni resursi i sredstva, kao i da će Rusija nastaviti da osigurava da flota bude opremljena najnovijom tehnikom.

Šef države skrenuo je pažnju na to da bi u najskorije vreme udeo savremenog naoružanja i tehnike mornarice trebao da iznosi 70 odsto. Prema njegovim rečima — „ovaj pokazatelj ne samo da se mora postići, već se mora održavati“.

Putin je danas prisustvovao vojnim vežbama Severne i Crnomorske flote u Crnom moru. Tom prilikom su lansirane krstareće rakete „Kalibar“ i hipersonične aero-balističke rakete „Kinžal“ sa raketne krstarice Severne flote „Maršal Ustinov“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala