Američki zvaničnici: Ukrajinski avion iranska PVO srušila greškom

© AFP 2023 / -Spasioci na mestu pada ukrajinskog aviona "Boing 737" u Iranu
Spasioci na mestu pada ukrajinskog aviona Boing 737 u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski avion „Boing 737-800“ oboren je u Teheranu greškom, usled paljbe iranskog protivvazdušnog sistema, saopštili su predstavnik Pentagona, američki obaveštajac i saradnik iračke specijalne službe, a prenosi „Njuzvik“.

Sagovornici lista su saopštili da je, prema procenama Pentagona, ukrajinski avion verovatno srušen „greškom“.

Televizija „Si-Bi-Es Njuz“ prenosi da su američki sateliti registrovali lansiranje dve rakete klase „zemlja-vazduh“ malo pre pada aviona.

I Tramp sumnja

Američki predsednik Donald Tramp smatra da tehnički kvar nije uzrok pada aviona „Boing 737“ u Iranu.

„Imam svoje sumnje. I drugi imaju takve pretpostavke. To je tragedija. Neko je mogao pogrešiti sa druge strane. Avion je leteo u prilično napetom regionu. Pojedinci tvrde da je reč o tehničkom kvaru. Mislim da o tome čak ne treba ni govoriti“, rekao je Tramp novinarima.

Iranci odbacili verziju o raketnom napadu

Međutim, iranski stručnjaci su odbacili mogućnost raketnog napada na ukrajinski avion, rekao je šef Organizacije civilne avijacije Irana Ali Abedzade.

„S obzirom na to da su piloti ukrajinskog aviona pokušali da se vrate na aerodrom, odbacili smo verziju o raketnom napadu na letelicu“, rekao je on.

On je dodao da je u isto vreme i na istoj visini tada letelo nekoliko iranskih i stranih aviona, tako da „verzija da je avion oborila raketa ne može biti tačna ni pod kakvim uslovima“.

Abedzade je saopštio i da će Iran dostaviti sve neophodne informacije svim stranama zainteresovanim za istragu i da će se, ukoliko bude potrebno, dešifrovanje podataka sa „crnih kutija“ vršiti u Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Ukrajinski avion „Boing 737“ na letu za Kijev srušio se 8. januara odmah nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu.

Svih 176 putnika i članova posade su poginuli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala