OEBS obavešten o situaciji u estonskom Sputnjiku

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar OBSE Tomas Greminger
Generalni sekretar OBSE Tomas Greminger - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger izjavio je za Sputnjik da je dobio pismo od novinske agencije „Rusija sevodnja“ o situaciji u vezi sa estonskim Sputnjikom i da je na njega odgovorio 31. decembra.

Zbog pretnje krivičnim gonjenjem, zaposleni u Sputnjiku Estonija bili su primorani da od 1. januara prekinu radni odnos sa redakcijom, a sajt je prešao na vanredni režim rada.

„Institucija odgovorna za medije — kancelarija predstavnika OEBS-a za slobodu medija — prati ovu situaciju. S tim u vezi, ona je već stupila u komunikaciju sa estonskim vlastima. Znam da im je kancelarija poslala pismo u kom je istaknuto koliko je važno da se bez potrebe ne stvaraju prepreke radu stranih novinara“, prokomentarisao je Greminger.

Redakcija novinske agencije „Rusija sevodnja“ ranija je pozvala sve međunarodne i evropske organizacije da izraze svoj stav o ovom pitanju i apelovala na UN, EU, OEBS, Evropski parlament i Reportere bez granica.

Problem sa Sputnjikom u Estoniji

Zaposleni u Sputnjiku Estonija ranije su dobili od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“.

Kao osnova za te akcije navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala