NATO dobijao podatke iz Rumunije o iranskim raketnim napadima

© AP Photo / Vadim GhirdaHelikopter nadleće radar raketne baze u Deveselu u Rumuniji
Helikopter nadleće radar raketne baze u Deveselu u Rumuniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sistem PRO u Rumuniji je prenosio NATO-u dragocene informacije tokom raketnog napada Irana po američkim bazama u Iraku, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom pres-konferencije sa premijerom Rumunije Ludovikom Orbanom.

„Sistem protivraketne odbrane u Rumuniji je u tom trenutku radio normalno i snabdevao je Alijansu dragocenim informacijama o raketnom napadu Irana“, naglasio je on.

Stoltenberg je dodao da NATO ne vidi razlog za promenu strategije u sferi PRO, jer se ne primećuje povećana pretnja primene balističkih raketa nakon napada Irana.

„Kada je u pitanju objekat PRO u Deveselu u Rumuniji, mi, naravno, budno pratimo situaciju, ali nema razloga da menjamo nivo naših odbrambenih strategija“, rekao je on.

MiG-31 sa raketom Kindžal na vojnoj paradi - Sputnik Srbija
Putin sa krstarice posmatrao lansiranje „Kinžala“ /video/

Borba protiv terorizma

„NATO se na poziv američkog predsednika konsultuje sa zemljama Alijanse o povećanju svog učešća u borbi protiv terorizma na Bliskom Istoku“, dodao je Stoltenberg.

Kako je istakao, najbolji način za borbu protiv terorizma je uključivanje lokalnih snaga, kako bi se one samostalno borile sa terorizmom.

Povećanje prisustva u Crnom moru

Prema njegovim rečima, NATO ocenjuje Crno more kao strateški region i namerava da jača svoje prisustvo u toj oblasti.

„Crno more ima strateški značaj za NATO. Tri zemlje-članice NATO-a su obalske zemlje Crnog mora — Turska, Bugarska i Rumunija. Još dve zemlje regiona, Gruzija i Ukrajina, su dragoceni partneri Alijanse“, istakao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala