Još mnogo nepoznanica oko pada ukrajinskog aviona, nijedna opcija nije isključena

© AFP 2023 / ROHHOLLAH VADATISrušio se ukrajinski „Boing 737“ na aerodromu u Teheranu, svi putnici su poginuli
Srušio se ukrajinski „Boing 737“ na aerodromu u Teheranu, svi putnici su poginuli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan nakon što je u Iranu nedaleko od Teherana pao ukrajinski putnički avion, pri čemu je život izgubilo 176 ljudi iz sedam zemalja, još ima mnogo nepoznanica oko toga šta je uzrok pada — tehnički kvar, kako je saopšteno u prvi mah, ili je avion možda oboren.

Džastin Trudo, premijer Kanade, čijih je 63 državljana stradalo u nesreći, kaže da je veoma zabrinut, ali je odbio da novinarima iznese stav o tome da li je avion oboren ili ne.

Na pitanje o tome Trudo je rekao da je prerano za spekulacije, ali da porodice žrtava zaslužuju odgovore.

Takođe je rekao da se njegova vlada obratila međunarodnim partnerima i da je razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Tanjug.

Ni ministar saobraćaja Mark Garno nije želeo da spekuliše o padu aviona, ali je istakao da je ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu izgubljen kontakt sa letelicom.

On je naglasio da su potrebne informacije iz „crne kutije“.

Stručnjaci su skeptični povodom inicijalnih tvrdnji Irana da je avion pao zbog mehaničkog problema, a Garno smatra da se „nešto neobično dogodilo“.

Inače, kako je objasnio Trudo, 138 putnika u avionu je imalo neke veze sa Kanadom.

U avionu su se nalazili brojni međunarodni studenti koji su studirali na univerzitetima širom Kanade, tek venčani par, kao i četvoročlana kanadska porodica.

Među žrtvama je i 11 Ukrajinaca, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je juče prekinuo put u Oman i vratio se u Kijev da bi pratio situaciju nakon pada aviona, takođe je rekao da vlada razmatra nekoliko mogućih uzroka pada aviona.

Zelenski je u televizijskom obraćanju pozvao sve da se uzdrže od manipulacija, spekulacija, teorija zavere i preuranjenih ocena.

U cilju rasvetljavanja situacije, Zelenski je rekao da će razgovarati s iranskim predsednikom.

U Ukrajini je danas Dan žalosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala