Irački šef diplomatije: Napadi na američke snage narušili su naš suverenitet

Pratite nas
Iračko Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je iransku ambasadu u Bagdadu da smatra da su raketni napadi u sredu na dve američke baze u Iraku bili kršenje iračkog suvereniteta.

Kako se navodi u saopštenju iračkog Ministarstva spoljnih poslova, nadležni u ambasadi Irana u Bagdadu su obavešteni o tome da je „Vlada Republike Irak osudila ove napade i smatra ih kršenjem iračkog suvereniteta“.

U saopštenju se dalje navodi da iračko Ministarstvo „poziva sve zainteresovane strane da pokažu uzdržanost i da ne učine Irak bojnim poljem za poravnavanje računa“, naglašavajući da je Irak nezavisna zemlja i da je „njena unutrašnja bezbednost prioritet i briga za odrasle“.

Ovaj potez pratila je osuda napada na američke baze u Iraku „Ain al-Asad“ i „Al-Tadži“ od strane iračkih političara.

Kabinet iračkog predsednika Barhama Saliha osudio je „ponavljanje kršenja iračkog suvereniteta od strane Teherana i transformaciju Iraka u bojno polje za sukob ratobornih strana“, izvestila je „Al Džazira“.

Mohamed al Halbousi, portparol iračkog Parlamenta, izdao je saopštenje u kome se „osuđuje iransko kršenje iračkog suvereniteta i izražava odbijanje pretvaranja Iraka u mesto za poravnavanje računa“.

„Napadi su definitivno bili kršenje našeg suvereniteta. Iran je učinio isto što i SAD kada su lansirale raketu u Bagdadu kako bi ubile Sulejmanija. Oba slučaja su bila napadi na Irak, a vlada je uglavnom ćutala“, izjavio je za „Al Džaziru“ 24-godišnji Raian al-Jaaf.

Osude napada usledile su nakon što je irački Parlament 5. januara glasao za izbacivanje američkih snaga iz Iraka, nakon više od pet neovlašćenih vazdušnih napada, uključujući i onaj u kojem su ubijeni zapovednik iranskih snaga „Kuds“ general Kasem Sulejmani i zapovednik iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranski raketni napadi bili su „osveta“ za Sulejmanijevu smrt.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala