Crna Gora prekinula najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu

© Sputnik / Nebojša PopovićPolicija
Policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Službenici crnogorske Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom realizovali su međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u poslednje vreme, saopštila je Uprave policije Crne Gore.

Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovano je 12 žrtava, preneo je RTCG.

Iz crnogorske policije ističu da je borba protiv trgovine ljudima u vrhu prioriteta njihovog rada.

„Ovo je bila međunarodna akcija realizovana u saradnji sa Interpolom, gde su NCB Interpolu Podgorica putem Generalnog sekretarijata Interpola dostavljena značajna saznanja o ovom krivičnom delu. U ostvarenoj saradnji sa Evropolom izvršena je identifikacija ovog specifičnog modus operandija za koji je utvrđeno da se u ranijem periodu pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope“, navodi se u saopštenju.

U sredu su izvršeni pretresi na tri lokacije i u tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana.

„Njima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica, a koja su raspolagala velikim sumama novca. Preduzimajući dalje radnje, službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg veštačenja, u cilju otkrivanja krivičnih dela“, saopštava policija Crne Gore.

Za sada je, kako navode, uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina ljudima i krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Policija je identifikovala 12 žrtava tog krivičnog dela a, kako su kazali, „u obradi“ je njih 85. Iz policije navode da i dalje istražuju, kako bi identifikovali još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih dela.

„Tokom sprovođenja navedene istrage ostvarivana je i kontinuirana policijska i tužilačka saradnja sa policijom zemlje iz koje potiču izvršioci i žrtve izvršenih krivičnih dela, u okviru čega su organizovani i zajednički operativni sastanci na kojima su razmenjena ključna saznanja u vezi sa izvršiocima i žrtvama, ali i u vezi sa samim modus operandijem, što je svakako doprinelo uspešnoj realizaciji istrage“, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije Enis Baković se danas sastao sa kolegama iz Tajvana, preneo je Tanjug.

Zaključeno je da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu, a da je ova aktivnost dobar pokazatelj kvalitetne međunarodne saradnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala