Amfilohije objavio „šta treba da znaju svi u Crnoj Gori“: Kukala nam majka ako je ovo budućnost

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je tragično ono što se dešava u Crnoj Gori, jer je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je sada donet, postojao za vreme „prokletog cara Dukljanina“.

„To treba da znaju svi u Crnoj Gori. On je bio doneo zakon i oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Sada imamo povratak prokletom zakonodavstvu cara Dukljanina (Dioklecijan). Da li se na tome gradi budućnost Crne Gore? Kukala nam majka“, poručio je mitropolit, koji je jutros služio liturgiju u paštrovskom manastiru Duljevo iznad Svetog Stefana.

Mitropolit je naglasio da sva zaveštanja onih koji su sebe ugradili u svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji ih oskrnave.

„Sva ta zaveštanja ostavljaju prokletstvo na one koji ih otuđe. Pitam, kojoj državi, kojoj vlasti, kojoj sili zemaljskoj sveta pripadaju Moračka i druge svete larve Svetog Vasilija, Petra Cetinjskog... jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone, da se bore protiv onoga što je večno. Oni se kunu u večnu Crnu Goru, a lišavaju je svega što je večno. To je bezumlje, bespamet. Zadužbine će ostati svetinje, bez obzira na toliko okupatora koji su ovde prošli. Niko od njih nije doneo tako bezumni zakon što su ovi doneli, ni turski, ni mletački, ni austrougarski okupator. Niko od njih takvo bezumlje nije donosio, kao ovi što su danas doneli ovaj zakon“, poručio je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, „donet je bezakoni zakon u Crnoj Gori kojim se otimaju hramovi Božji“.

„Ko su ti koji donose takve zakone? Oni su zatrovani bolešću, najopakijom bolešću koja je vladala ovim prostorima, to je brozomora. Ona truje ljudske duše, ubija Boga u ljudima, ideologija bogoubilačka i bratoubilačka. Sve što je gradila od Drugog svetskog rata, ostale su samo ruševine. Na tim i takvim ruševinama novi bogomorci i nove bratoubice nastavljaju da grade ni na čemu. Sve su rasprodali, još su im samo ostali hramovi, da rasprodaju, da potroše... kao što su sva preduzeća prodali i ostavili toliki narod bez hleba“, kazao je Amfilohije.

On ističe da prvi put u istoriji Crna Gora ima i „gomilu lažnih sveštenika, učitelja“.

„Oni su takođe zatrovani brozomorom i hteli bi da se vrate crkvi na potpuno pogrešan način. Oni su ti kojima treba obezboženi naši glavari sutra ove svetinje predati. Ko su ti koji gaze po zaveštanjima vekovnim. Ne može na onome što nije Božje da se gradi ljudska istorija. Sve što je u Crnoj Gori izgrađeno časno i uzvišeno, ono je izgrađeno na Hristu“, kazao je mitropolit.

On je ustvrdio da su vlastoljublje i strastoljublje dva otrovna ploda ljudska na kojima se gradi sve ono što je ništavno, prolazno.

„Kao što vidite i u našoj Crnoj Gori na tome se gradi budućnost, na tom odbacivanju Hrista. Na odricanju od njega, na donošenju zakona sličnim onima koji su ubili arhiđakona Stefana“, kazao je Amfilohije.

Mitropolit je kazao da se „danas nastavlja progonjenje Hrista gospoda, čak i u ovoj našoj Evropi koja je bila hrišćanska.

„Danas ta Evropa postaje sve manje hrišćanska, pa i mi odavde u tu i takvu sve manje hrišćansku, antihristovsku Evropu i mi se uključujemo“, poručio je mitropolit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala