Vučić: Turski tok od ogromnog značaja za budućnost Srbije

© TurkStreamIzgradnja gasovoda "Turski tok"
Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gasovod „Turski tok“ od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je iz Istanbula predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, koji je prisustvovao svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda „Turski tok“ u Istanbulu, istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

„Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija i napredak industrijske proizvodnje“, rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da je to od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje, te je naglasio da je u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija.

Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile „tuku“ i postoje veliki pritisci.

„Srećan sam što danas, uz susret sa Putinom i Erdoganom, i uz njihovo prisustvo, mogu da razgovaram sa Borisovim, jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo“, rekao je Vučić.

On je dodao da bi, prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.

„Svejedno je. To je svakako za nas od strateškog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu“, rekao je Vučić.

On je naveo da će danas biti prilika da razgovara sa Putinom, Erdoganom i Borisovim o svemu, naročito u vremenu između ručka i večere, kada će njih četvorica biti sami.

„Sve teme ćemo da pokrenemo, da vidimo kako jedna velika svetska sila i jedna velika sila u regionu, ili dve svetske sile, gledaju na probleme na Bliskom istoku, zato što je to energetsko pitanje i za nas, između ostalog“, rekao je on.

Kako je rekao, može da se dogodi da cena nafte bude na najvišem nivou u poslednjih nekoliko meseci, što će zavisiti od odnosa SAD i Irana.

„Svaka eskalacija povećavaće cenu gasa u budućnost, jer se gas vezuje za naftu“, napomenuo je Vučić i istakao da to za nas ne bi bilo dobro.

Vučić kaže da će od danas imati priliku da vidi kako Rusija i Turska gledaju na sve to.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala