Rusija i Turska pozivaju sukobljene strane u Libiji za pregovarački sto

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIAPosledice vazdušnog napada na fabriku u glavnom gradu Libije Tripoliju u kojem je poginulo nekoliko osoba
Posledice vazdušnog napada na fabriku u glavnom gradu Libije Tripoliju u kojem je poginulo nekoliko osoba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska pozivaju strane sukoba u Libiji da hitno sednu za pregovarački sto, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

„U trenutnim kritičnim uslovima i u svetlu ciljeva postavljenih u odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, odlučili smo da preuzmemo inicijativu i kao posrednici pozivamo sve strane u Libiji da prekinu borbena dejstva od ponoći 12. januara, proglase održivi prekid vatre podržan neophodnim merama koje treba preduzeti za stabilizaciju stanja na terenu i normalizaciju svakodnevnog života u Tripoliju i drugim gradovima, kao i da odmah sednu za pregovarački sto kako bi se okončalo stradanje libijskog naroda i u zemlju vratio mir i prosperitet“, ističe se u dokumentu.

„Potvrđujemo našu čvrstu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije“, navodi se u saopštenju i dodaje da se trajni mir i stabilnost u zemlji mogu postići samo političkim procesom koji bi vodila sama Libija na osnovu iskrenog i sveobuhvatnog međulibijskog dijaloga. 

Takođe se ističe da težnja ka rešavanju konflikta u Libiji vojnim putem vodi samo ka daljem stradanju i produbljuje nesuglasice između Libijaca.

„Osiguravanje brzog prekida vatre je prioritet za početak inkluzivnog međulibijskog političkog procesa pod okriljem UN, koji bi trebalo da se zasniva na političkom sporazumu iz 2015. godine, Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2259 i drugim odgovarajućim rezolucijama UN“, navodi se.

Vlada u Tripoliju ranije je zatražila vojnu pomoć od Turske usred napredovanja snaga maršala Halife Haftara ka libijskoj prestonici. Saopšteno je da je reč o kopnenoj, morskoj i vazdušnoj vojnoj podršci kako bi se odbila ofanziva. Turski parlament je 2. januara većinom glasova odobrio slanje turske vojske u Libiju. Većina arapskih zemalja snažno se protivi mogućoj vojnoj intervenciji Turske u libijski sukob.

Dim pored zgrade Ministarstva inostranih polova u Tripoliju - Sputnik Srbija
General Haftar dao Vladi 72 časa da napusti Tripoli

Kriza u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala