Putin i Erdogan o iransko-američkoj krizi: Protiv mešanja sa strane

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, saopštili su da su protiv stranog mešanja i stranih vojnih dejstava, navodi se u zajedničkoj izjavi dvojice lidera.

„Uvek smo se protivili stranom mešanju i interkomunalnim sukobima“, navodi se u delu dokumenta o Iranu.

Putin i Erdogan su zabrinuti zbog eskalacije tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država i smatraju da razmena udara neće doprineti rešavanju problema, navodi se u zajedničkoj izjavi.

„S tim u vezi, izjavljujemo da smo posvećeni smanjenju postojećih tenzija u regionu i pozivamo sve strane da postupaju uzdržano, pokazujući zdrav razum i dajući prednost diplomatskim sredstvima“, ističe se u saopštenju.

Izjava je data u kontekstu noćašnjeg napada Teherana na američke vojne baze u Iraku kao odgovor na operaciju Vašingtona u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani u Bagdadu.

„Duboko smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Irana i negativnih posledica koje ona ima na Irak. Ocenjujemo američku operaciju likvidacije komandanta odreda ’Kuds‘ Korpusa čuvara islamske revolucije Kasema Sulejmanija za vreme njegovog puta u Bagdad 3. januara 2020. kao čin koji podriva stabilnost i bezbednost u regionu“, ističe se u izjavi.

„U svetlu iranskog raketnog napada na baze koalicije u Iraku 8. januara 2020. godine smatramo da razmena udara i upotreba sile od bilo koje strane ne pomaže u pronalaženju rešenja za složene probleme Bliskog istoka, već da će, naprotiv, dovesti do nove runde nestabilnosti i kao rezultat prouzrokovati štetu svim stranama“, naglašava se u dokumentu usvojenom nakon pregovora.

Iransko-američka kriza

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države su izvele operaciju na području bagdadskog aerodroma, u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na ambasadu SAD u Bagdadu.

Teheran je lansirao rakete zemlja-zemlja na američke baze u zapadnom Iraku i Erbilu. Kako prenosi televizija „Pres TV“, u napadu je poginulo 80 ljudi. Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu potvrdile ovu informaciju. Donald Tramp je izjavio da je „sve u redu“.

Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da je napad na američke baze u Iraku „šamar Sjedinjenim Američkim Državama“, naglašavajući da strane trupe moraju da napuste region.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala