Nova pravila na tržištu jaja u Srbiji

Pratite nasTelegramOdyssey
Svako jaje koje se pakuje od 1. januara mora biti obeleženo na način koji je propisan Pravilnikom o kvalitetu jaja, čija je primena počela 1. januara ove godine, izjavila je danas direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Podsetila je da je Pravilnik donet u februaru prošle godine, a da je primena obeležavanja jaja, koja je prethodno bila najavljena od juna 2019, odložena za 1. januar ove godine, kako bi proizvođači imali dovoljno vremena za nabavku mašina za obeležavanje jaja.

„Ono što se trenutno nalazi u prometu, jesu i dalje jaja koja nisu obeležena, što znači da su ona pakovana i stavljena u promet u decembru i biće u prometu do isteka roka trajanja jaja, znači, 28 dana. Svako jaje koje je pakovano od 1. januara, mora biti obeleženo kako je propisao Pravilnik“, rekla je Milakara za Tanjug.

Ističe da će inspekcija u toku planiranih kontrola sva jaja koja nisu u skladu sa Pravilnikom povući iz prometa. Prema njenim rečima, svako ko se bavi proizvodnjom, prodajom ili prometom jaja, mora da zna odredbe Pravilnika, ukazujući da se o tome mogu informisati i na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Milakara kaže da su proizvođači jaja apsolutno pripremljeni za primenu Pravilnika jer su, navodi, sa njima prošli sve nedoumice koje su imali, dok za prodavce jaja smatra da su verovatno upoznati sa Pravilnikom, jer je o tome više puta javno govoreno.

Novi pravilnik

Novi Pravilnik o kvalitetu jaja, ukazuje Milakara, predviđa da deklaracija na pakovanju sadrži datum pakovanja, klasu jaja i težinsku grupu, rok trajanja, trgovačko ime ili oznaku, način uzgoja koka nosilja.

Zatim, dodaje ona, informacije za potrošače da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi, veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja, naziv i adresu proizvođača i/ili objekta za pakovanje jaja ili prodavca, broj komada jaja i način hranjenja koka nosilja.

© Fotolia / Narong JongsirikulJaja će se razvrstavati po težini i imaće oznake kao odeća S, M, L, i XL.
Nova pravila na tržištu jaja u Srbiji - Sputnik Srbija
Jaja će se razvrstavati po težini i imaće oznake kao odeća S, M, L, i XL.

Primenom novog Pravilnika prestala je da važi dosadašnja klasifikacija jaja u sedam klasa (SS, S, A, B, C, D i E), a uvodi se, ističe Milakara, razvrstavanje u dve klase kvaliteta — A i B.

To znači da A klasi pripadaju sveža jaja za promet, dok su jaja V klase namenjena industrijskoj proizvodnji. Jaja će se razvrstavati i po težini u četiri grupe kao kod odeće — S, M, L i XL.

S druge strane, kod na jajetu moraće da sadrži broj koji označava način uzgoja koka nosilja — 0 znači da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su koke uzgajane na otvorenom prostoru, 2 da su koke uzgajane u živinarniku, 3 da su koke uzgajane u kavezu.

Kod na jajetu mora da sadrži i državu porekla i broj farme na kojoj su uzgajane koke nosilje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala