Lavrov: Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Iranu

© AP Photo / Iran Press Fotografija ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija
Fotografija ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su o situaciji u Persijskom zalivu u kontekstu koraka Sjedinjenih Američkih Država, konkretno, o ubistvu iranskog generala Kasema Sulejmanija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče međunarodne problematike, razmatrali su situaciju koja se razvila u Persijskom zalivu kao rezultat nezakonitih i vrlo rizičnih akcija Sjedinjenih Američkih Država u Iraku protiv iranskih državljana, uključujući komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije generala Sulejmanija“, rekao je Lavrov novinarima.

On je dodao da su se Putin i Erdogan založili za rešavanje svih problema u regionu Persijskog zaliva samo mirnim metodama na osnovu međunarodnog prava.

„A u vezi sa događajima proteklih dana, predsednici su se odlučno založili za rešavanje svih problema u Persijskom zalivu i u regionu u celini isključivo mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom“, objasnio je Lavrov.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon što je komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo prilikom napada na aerodrom u Bagdadu. Iranski general je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi. 

Irak je zatražio od Vašingtona da povuče svoju vojsku sa Bliskog istoka, dok je parlament Irana proglasio Pentagon za terorističku organizaciju.

Iranska vojska je 8. januara izvela raketni napad na američke objekte u Iraku. Čuvari islamske revolucije (elitni odred iranske vojske) nazvao je ovu operaciju „Mučenik Sulejmani“. Neki mediji javljaju da je tom prilikom naneta velika materijalna šteta. Prema podacima iranske televizije „Pres“, u raketnom napadu je poginulo 80 osoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala