Kipar dao saglasnost Americi da razmesti tim za hitne intervencije

© AFP 2023 / PETROS KARADJIASBritanski vojni avioni F-35B sleću na vojnu bazu na Kipru
Britanski vojni avioni F-35B sleću na vojnu bazu na Kipru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kipar je dao saglasnost da Sjedinjene Američke Države na njihovoj teritoriji privremeno rasporede tim za brze intervencije u slučaju evakuacije američke diplomatske misije i američkih državljana iz regiona, izjavio je portparol kiparske vlade Kirijakos Kusios.

Portparol je naveo da je Kipar dobio zahtev od Sjedinjenih Američkih Država da, u slučaju potrebe, rasporedi svoj tim za hitne intervencije kao odgovor na rastuće tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

„Kipar je dao saglasnost za privremeno raspoređivanje u zemlji američkog tima za hitne intervencije koji ima zadatak da evakuiše članove američke diplomatske misije iz regiona, kao i američkih državljana ako bude potrebno“, rekao je Kusios.

On je naglasio da se zahtev odnosi samo na „potpuno humanitarne operacije“.

U saopštenju se ističe da, kako se više puta dešavalo u prošlosti, Kipar stavlja na raspolaganje objekte za humanitarne operacije na osnovu zahteva trećih zemalja unutar i van Evropske unije i to će nastaviti da radi kao faktor stabilnosti i bezbednosti u regionu, „koristeći na taj način svoj geografski položaj, kao i odlične odnose sa svim državama istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka“, precizirao je portparol.

Turski avioni F-16 pripremaju se za poletanje na vojnoj vežbi Anadolijski orao u blizini grada Konija - Sputnik Srbija
Preti sukob u Sredozemlju: Opasne varnice između Turske i pravog gospodara Libije

Američke snage za brzo reagovanje raspoređene su van granica zemlje i često su povezane sa američkim marincima. Njihovi brodovi su raspoređeni širom sveta, uz obalu problematičnih regiona, a za njih se kaže da su „pripremljeni za početni odgovor“ i uvek u pripravnosti.

Američko-iranska kriza

Odnosi Sjedinjenih Država sa Irakom i Iranom naglo su se zaoštrili nakon što su Sjedinjene Američke Države 3. januara izvele operaciju u blizini aerodroma Bagdad, u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington je smatrao da su oni bili umešani u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra 2019.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Teheran je nakon toga lansirao rakete zemlja-zemlja na američke baze u zapadnom Iraku i Erbilu, gde se nalazi američki vojni kontingent. Kako je javila iranska televizija „Pres TV“, u napadu je poginulo 80 ljudi. Međutim, Sjedinjene Američke Države nisu potvrdile ovu informaciju.

Osim toga, irački parlament je 5. januara usvojio rezoluciju kojom se traži potpuno povlačenje svih stranih trupa iz zemlje zbog američkih akcija koje krše suverenitet zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala