Hoće li izraelski lobi gurnuti Trampa u dalje sukobe sa Iranom /video/

© Flickr / Israel Defense ForcesIzrael, vojska
Izrael, vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u odnosima SAD i Irana nakon što je Teheran raketirao američke objekte u Iraku jeste opasna, ali još uvek nije potpuni sukob, premda se provokacije Irana nastavljaju. Nije isključeno da američki predsednik Donald Tramp u predizbornoj godini želi time da pridobije proizraelski lobi, smatra dr Slobodan Janković.

Posle napada u kom je Teheran ispalio 15 projektila na dva američka objekta u Iraku, oglasio se američki predsednik Tramp koji je rekao da su same baze pretrpele minimalnu štetu, ali i poručio da Iranu nikada neće biti dozvoljeno da poseduje nuklearno oružje. Najavio je i uvođenje novih sankcija protiv Irana.

Ipak, prva izjava američkog predsednika posle iranskog reketiranja — da je „sve u redu“, kao i poruke iranskih vlasti koje su rekle da su se osvetile, govore o želji obe strane da se bar na tren stane na loptu, kaže Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

U predizbornoj godini, po mišljenju sagovornika Sputnjika, eventualna eskalacija mogla bi negativno da utiče na Trampov rejting i on sada pokušava da posle ovog poteza primiri stvari.

„Ali ono što je vezano za tu kampanju, jeste i potreba aktuelnog američkog predsednika da ima podršku određenih lobija, a najmoćniji je proizraelski. A taj lobi je opet spreman da podrži pre svega one koji će najviše raditi u interesu Izraela“, konstatuje Janković u emisiji „Sputnjik intervju“.

Širu analizu odnosa između SAD i Teherana možete pogledati u video-prilogu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala