U Prizrenu dogodine! Kako se slavio Božić na Cetinju

CC0 / pixabay / Manastir u Cetinju.
Manastir u Cetinju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„’Živio!‘, grmne u družini. ’Mnogaja ljeta!‘, gromko se zaori. Ova zdravica g. mitropolita bješe kvasac raspoloženju našem. Veselost nabuja i živ se razgovor razvije“, stoji u tekstu „Božić na Cetinju“, koji je objavljen 1871. godine.

„Tvoj će glas, gospodaru, sa visokoga Lovćena čuti i najudaljeniji Srbin i odazvaće ti se! U Prizrenu dogodine, dabogda, Božić slavili! Živio, gospodaru! Živjela sloboda srpska“, poručio je mitropolit Ilarion Roganović knjazu Nikoli Prvom na Božić 1871. godine.

Cetinjski list „Crnogorac“ objavio je reči zdravice mitropolita u tekstu naslovljenom „Božić na Cetinju“ i dočarao atmosferu koja je tada vladala u prestonici za vreme najradosnijeg hrišćanskog praznika, prenosi portal IN4S.

„U zdravici svojoj svijetlome knezu želio je g. mitropolit što mu svaki Srbin želi — dug život i sreću u životu“, piše u uvodu teksta.

„Crnogorac“ je dalje citirao vladikine reči kojim je poručio da se nada da će srpski narod Crne Gore povesti junački boj, koji će doneti konačno oslobođenje i slobodu i braći iz drugih srpskih krajeva.

„I daj Bože“, reče dalje, „da skorim, gospodaru, povedeš tvoje junake u junački boj, pa da svjetlost slobode, koju mi uživamo, zagrije svu braću našu u Hercegovini, Bosni, staroj Srbiji i u svijema krajevima, gdje još pod tuđinskom igom stenju“, poručio je mitropolit knjazu u zdravici na dan Božića i dodao da će knjažev glas sa Lovćena čuti svaki Srbin, gde god da se nalazi i da će mu se odazvati.

„Crnogorac“ je naglasio kako je snažna poruka o srpskoj slobodi uticala na sve prisutne, te da su oni nakon zdravice svi uglas gromko uzviknuli reči: „Mnogaja ljeta!“.

„’Živio!‘, grmne u družini. ’Mnogaja ljeta!‘, gromko se zaori. Ova zdravica g. mitropolita bješe kvasac raspoloženju našem. Veselost nabuja i živ se razgovor razvije“, zaključeno je u tekstu „Božić na Cetinju“, koji je objavljen 1871. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala