Traži se JMBG Svetog Save

© Foto : Vladimir PavićevićPodgorica za Badnje veče
Podgorica za Badnje veče  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sudeći prema odredbama crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, da bi Srpska pravoslavna crkva mogla da se registruje kao verska zajednica u toj državi, moraće da pronađe matični broj i izvod iz knjige rođenih — Svetog Save!

Koliko je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti apsurdan, govore i njegovi članovi u kojima se navode uslovi za registraciju neke verske zajednice. S obzirom na to da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori postoji od osnivanja 1219, ona na te uslove, apsurdno je, ali je tako, ne može da odgovori.

Sa istoričarem Dejanom Ristićem razgovarali smo o spornim apsurdnim članovima crnogorskog verskog zakona.

„U jednom od članova tog zakona navodi se da svaka verska zajednica mora da se registruje i mora da podnese posebnu prijavu koja, pored ostalog, podrazumeva to da naziv verske zajednice mora da se razlikuje od bilo kojih drugih verskih zajednica i ne sme da sadrži naziv bilo koje druge države ili njena obeležja. To znači da pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne može da se zove Srpska pravoslavna crkva, jer je to obeležje druge države“, napominje Ristić.

Zakon dalje traži da središte i adresa verske zajednice mora da bude u Crnoj Gori.

„Budući da je Srpsku pravoslavnu crkvu u njenom punom kapacitetu osnovao 1219. Sveti Sava, to bi značilo da bi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno sve naše eparhije na teritoriji Crne Gore morale, prilikom eventualne registracije, prvo da izbace reč „srpsko“, da prestanu da koriste crkvenu zastavu, koja je srpska trobojka, i da dostave odluku o osnivanju iz 1219, sa podacima o osnivaču, Svetom Savi, koji bi obuhvatali, što je potpuno apsurdno, jedinstveni matični broj ili broj lične karte, dokaz o državljanstvu i prebivalištu sa svojeručnim potpisom“, kaže Ristić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala