Ruski eksperti: Iran bi stvarno mogao da udari na Ameriku

© AP Photo / Sajjad SafariIranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu
Iranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski politikolozi smatraju da bi Iran zaista mogao da izvrši odmazdu na Ameriku nakon ubistva legendarnog generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu. Usvajanje zakona u iranskom parlamentu, kojim je Pentagon proglašen terorističkom organizacijom, oni smatraju logičnim korakom.

„Recipročni odgovor“

Politikolog Andrej Koškin u razgovoru za televiziju REN nazvao je iranski zakon logičnim, naglasivši da zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku njegovo usvajanje ne treba da čudi. On je podsetio da su SAD ranije proglasile Čuvare islamske revolucije terorističkom organizacijom.

„Prirodno je da je parlament doneo recipročni odgovor“, izjavio je Andrej Koškin.

Udar na imidž Amerike

Ekspert Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja Vladimir Bruger je u razgovoru za RT naglasio da su akcije Vašingtona raširile konfrontacije u regionu, povećavši mogućnost „šireg sukoba“.

Prema njegovim rečima, imidž SAD je pretrpeo poraz, predstavivši se kao „nepoželjni okupator“ koji grubo krši međunarodno pravo.

„Ako Iran bude dovoljno uzdržan u svojim daljim reakcijama i bude se orijentisao na političku stranu, Tramp i njegova ekipa će morati sve vreme da se brane“, rekao je politikolog, dodavši da će Vašington nastaviti da provocira Teheran na radikalne mere.

Pri tome, ekspert smatra da Iran zaista može da napadne na SAD.

„Priprema odmazde“

Politikolog Vladimir Šapovalov nazvao je zakon koji je usvojio iranski parlament političkim korakom koji može da vodi ka vojnoj operaciji protiv SAD.

On smatra da ubistvo iranskog generala u Bagdadu zaista potpada pod pojam terorizma.

„Iran zaista može udariti na SAD... U suštini, vidimo pripreme Irana za vojne akcije. Te pripreme su različite, između ostalog uključuju i niz političkih i diplomatskih koraka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala