Prva grupa turskih vojnika stigla u Libiju

© REUTERS / Esam Al-FetoriLibijci na protestu protiv dolaska turskih vojnih snaga u Libiju
Libijci na protestu protiv dolaska turskih vojnih snaga u Libiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant snaga za podršku operaciji „Vulkan gneva“ Naser Amar izjavio je da je prva grupa turskih vojnika već stigla u glavni grad Libije Tripoli.
„Naše snage mogu da nanesu veliku štetu libijskoj armiji nakon dolaska prvog dela turskih snaga u Tripoli“, saopštio je Amar, prenosi portal „Afrigejt njuz“.

Prema njegovim rečima, snage Vlade nacionalnog sporazuma sada imaju mogućnost da obaraju avione Libijske nacionalne armije, kojom upravlja maršal Halifa Haftar. Amar je dodao da podrška turskih trupa omogućava vazduhoplovstvu Vlade nacionalnog sporazuma da izvodi operacije.

U nedelju je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da je turska vojska krenula u Libiju na zahtev predsednika Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža radi pružanja „podrške legitimnim vlastima“. Dve strane su potpisale memorandume o saradnji u vojnoj oblasti i međusobnom razumevanju o pomorskim zonama, što je izazvalo osude zemalja regiona.

Halifa Haftar - Sputnik Srbija
Haftar poziva na džihad i odgovara Turskoj: Šaljete vojsku u smrt

Evropska unija, Italija, Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale su Tursku da prekine spoljni uticaj na situaciju u Libiji.

Kriza u Libiji

U predgrađu libijske prestonice od 4. aprila prošle godine traju oružani sukobi snaga maršala Halife Haftara i formacija Vlade nacionalnog jedinstva. Haftar je 12. decembra najavio početak odlučne bitke za Tripoli i napredovanja na glavni grad Libije. Libijska nacionalna armija zasad nije postigla ozbiljne uspehe: obe strane održavaju svoje položaje, međusobno se granatirajući i izvodeći vazdušne napade.

Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. U zemlji je sada dvovlašće. Na istoku države zaseda Parlament koji je izabrao narod, a zapadom zemlje i prestonicom Tripolijem upravlja Vlada nacionalnog sporazuma, formirana uz podršku Evropske unije i UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala