Patrijarh Irinej služio liturgiju u Hramu Svetog Save

Pratite nas
Srpski patrijarh Irinej služio je božićnu Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, a u poslanici je poručio da je glavna poruka ovogodišnjeg Božića da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Bogosluženju u Hramu je prisustvovao veliki broj vernika koji ovaj praznik slave po starom, julijanskom kalendaru, među kojima i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, članovi porodice Karađorđević Aleksandar i Katarina, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Poslanicu koju poglavar Srpske pravoslavne crkve upućuje povodom ovog praznika, pročitao je nakon liturgije starešina hrama, episkop remezijanski Stefan.

Patrijarh Irinej istakao je u poslanici da glavna poruka ovogodišnjeg Božića glasi — pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu, a pravoslavno crkveno predanje uči da je bogougodno ispredati veru ovaploćenoga sina Božjeg.

„Našoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima“, naveo patrijarh Irinej.

On je poručio i da se ne sme zaboraviti Stara Srbija (Kosovo i Metohija), kao i da se prema toj svetinji treba ophoditi „kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu“.

„Danas, na Božić, najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta“, rekao je patrijarh Irinej.

Vernici su se nakon liturgije pričestili posle četrdesetodnevnog božićnog posta i zapalili sveće za zdravlje svojih najmilijih, živih i mrtvih.

Najradosniji hrišćanki praznik, Božić, slavi se tri dana, prvi je 7. januara, kada ujutru pre svitanja zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala