Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićBožić Moskva
Božić Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dolazak najvećeg hrišćanskog praznika u prelepoj Crkvi Petra i Pavla u Moskvi obeležen je onako kako dolikuje — dostojanstveno, u molitvi i sa hrišćanskom radošću, pred velikim brojem vernika, Srba i Rusa.

„Hristos je doneo u ovaj svet mir i ljubav, i zbog toga se rođenje Hristovo naziva praznikom mira i praznikom ljubavi. Rođenje Hristovo pomaže svima nama da se iskupimo od grehova i svakodnevnih navika. Rođenje Hristovo nas napominje na novi život, kao što i novo rađanje predstavlja novi život, a novi život nam daje nove utehe i nove nade za budućnost“, rekao je vladika Antonije, vikar patrijarha srpskog i nastojnik Podvorja.

© Sputnik / Olivera IkodinovićBožić u srpskoj crkvi u Moskvi
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/ - Sputnik Srbija
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi

Uznoseći molitve Bogomladencu Hristu da urazumi sve inicijatore podela među braćom, vladika je govorio i o problemima u pravoslavnoj crkvi i među našim ljudima u Crnoj Gori i Ukrajini. On je pozvao vernike da se mole Bogomladencu Hristu da u srca i duše svih onih koji unose nemir i nesuglasice donose mir, ljubav i spokojstvo.

Preosvećenom vladici je sasluživalo bratstvo Petropavlovskog hrama, a za pevnicom je pojao mešoviti hor hrama, pod rukovodstvom Ljudmile Čerkasove.

© Sputnik / Olivera IkodinovićBožić obeležen onako kako i dolikuje...
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/ - Sputnik Srbija
Božić obeležen onako kako i dolikuje...

Tradicionalno, na liturgiji su pročitane i poslanice patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i patrijarha srpskog Irineja, a vernici — i stari i mladi i deca — jedni su drugima čestitali na ruskom i srpskom, bilo je prijateljskih zagrljaja i najtoplijih želja.

Jelka umesto badnjaka

Dok se ispred crkava širom Srbije na Badnji dan osveštava, a potom i pali badnjak u srpskoj Crkvi Petra i Pavla u Moskvi takva tradicija ne postoji. Kako nam je objasnio vladika Antonije, to se ne čini iz bezbednosnih razloga, zato što nigde u Rusiji, a pogotovo u centru Moskve, ne može se ložiti vatra, jer to ne dozvoljavaju državne vlasti.

Uostalom, Rusi nemaju ni badnjak (pa Srbi ovde muku muče da nabave hrastovu grančicu), ni položajnika, ni česnicu. Oni imaju božićni hleb, odnosno božićni agnac. Peku kolač u obliku jagnjeta i prelivaju ga belim šećerom. Pravi se sa suvim voćem. Agnac, u stvari, znači jagnje — božićno jagnje i simbolizuje jasle u kojima je Spasitelj ležao.

© Sputnik / Olivera IkodinovićU centru Moskve iz bezbednosnih razloga ne može se ložiti vatra...
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/ - Sputnik Srbija
U centru Moskve iz bezbednosnih razloga ne može se ložiti vatra...

Umesto badnjaka, oni imaju jelku, ali nemaju nikakvih ritualnih obreda — paljenja jelke ili nešto slično, kao što mi to imamo sa badnjakom.

Ruskinje, koje su bile na božićnoj liturgiji u Hramu Petra i Pavla, kažu da se božićni agnac uglavnom sprema u ruskim manastirima, a 7. januara na božićnoj trpezi u domovima Rusa mora biti mnogo pita i mesnih jela. Preporučuje se da ih bude 12, zbog 12 apostola.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSimbol jedinstva Srba i Rusa...
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/ - Sputnik Srbija
Simbol jedinstva Srba i Rusa...

Srpski hram — simbol jedinstva Srba i Rusa

Drevna crkva Petra i Pavla, podvorje SPC u Moskvi, gotovo je uvek puna vernika. Moskovski Srbi naš hram doživljavaju kao deo domovine u Rusiji, ali u dane praznika ovde je mnogo više Rusa. To je razumljivo, s obzirom na to da novogodišnji i božićni praznici u Rusiji traju desetak dana i neradni su, pa je većina Srba otputovala svojim kućama, gde je dočekala Božić i Novu godinu sa svojim porodicama.

Moskovljani vole da dolaze u srpski hram i izuzetno poštuju našeg vladiku. Mnoge ovde dovodi osećaj pripadnosti zajedničkoj veri, kulturi i tradiciji.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpska crkva uvek je puna vernika...
Božić u srpskoj crkvi u Moskvi — bez badnjaka, ali radosno /foto/ - Sputnik Srbija
Srpska crkva uvek je puna vernika...

„Živimo u blizini i volimo ovde da dolazimo. Veoma je prijatno, vlada domaća atmosfera, a uvek je radosno, lepo, toplo, spokojno. Zbog toga nam se sviđa da ovde dolazimo“, rekla je za Sputnjik Galina Kuznjecova, koja je na božićnu liturgiju u Petropavlovski hram došla sa porodicom.

Arkadij Grigorijev takođe rado dolazi u Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi. Ne govori srpski i nikada nije bio u Srbiji, ali ima srpske korene i mnogo prijatelja među Srbima.

„Pored toga, i moj duhovnik je ovde prešao iz drugog hrama, pa sam ja i zbog njega počeo ovde da dolazim“.

Od udaje za Srbina, Ruskinja Natalija Ćirković redovno dolazi u Petropavlovski hram. Srpski ne govori, ali ga razume.

„Moj muž je Srbin, deca su nam krštena u ovoj crkvi i mi zbog toga sve praznike slavimo ovde — i Božić i Uskrs“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala