Amerika saopštila zašto je ubijen Sulejmani

© OFFICIAL KHAMENEI WEBSITEIranci nose kovčeg sa telom generala Kasima Sulejmanija na ceremoniji opraštanja od ubijenog generala u Teheranu
Iranci nose kovčeg sa telom generala Kasima Sulejmanija na ceremoniji opraštanja od ubijenog generala u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski general Kasem Sulejmani pripremao je atentat na američke diplomate i vojnike, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan.
„Informacije obaveštajnih službi koje smo imali i koje smatramo vrlo značajnim ukazivale su na to da su se Sulejmani i oni sa kojima je bio u zaveri pripremali da narednih dana ubiju veliki broj američkih diplomata i vojnika“, rekao je O’Brajan za „Foks njuz“.

O’Brajan je dodao da je Sulejmani od samog početka bio umešan u iranski nuklearni program.

On je istovremeno naglasio da Sulejmanijeva likvidacija ne protivreči principima predsednika Donalda Trampa.

„Predsednik smatra da slabost provocira, a ja smatram da u istoriji možemo pronaći mnogo sličnih primera. Ova ideja bila je kamen temeljac spoljne i nacionalne politike u oblasti bezbednosti za predsednika Trampa“, zaključio je američki zvaničnik.

Eskalacija situacije na Bliskom istoku

Krajem decembra američke snage izvele su napad na šiitske objekte pokreta Kataib Hezbolah u Siriji i Iraku. Pentagon je saopštio da je to bio odgovor na napad te grupe na iračku bazu u blizini grada Kirkuk.

Nakon toga pristalice pokreta pokrenule su napad na Ambasadu SAD u Bagdadu.

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području bagdadskog aerodroma u kojoj su poginuli iranski general Kasem Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis. Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala