Vladika Joanikije: Nismo očekivali ovoliki odziv naroda, pobedićemo bez mača

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika budimljansko-nikšićki Joanikije čita proglas
Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije čita proglas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti doživela kao veliku nepravdu. „Mi ćemo se boriti do kraja, drugog puta nema i pobedićemo, ali ne ognjem i mačem, nego istinom i pravdom“, rekao je vladika Joanikije za Radio Beograd.

Gostujući u emisiji „Sedmica“ Radio Beograda, episkop Joanikije je trenutnu situaciju u Crnoj Gori ocenio kao pat-poziciju.

Napominje da je Đukanovićeva prednost što ima vlast i što je na toj vlasti već 30 godina, ali, kaže episkop, „nema nikakvu ideju ni plan kako da pomogne narodu“.

„Ovo je neokomunistički progon SPC u Crnoj Gori, ali i ogromna pohlepa vlasti. Milo Đukanović, može biti, radi i po tuđim instrukcijama, ali najviše radi za svoj račun, račun svoje vlasti i svojih interesa. Sve što je moglo, već je uzeto, ostala je još crkva“, rekao je vladika.

„Vlast se služi raznim metodama, nama je to sve jasno i imaju sve poluge u svojim rukama, a crkva — istinu i pravdu. I vidi se kome narod više veruje. Mi se čuvamo da se nikakva politika ne umeša u naš otpor“.

Vladika smatra da treba započeti dijalog, ali istinski. „Mi ništa drugo ne tražimo, osim da se našoj crkvi obezbede ista prava kao i ostalim verskim zajednicama“, kaže vladika.

„Kad bi Crna Gora bila pravna država, do ovoga ne bi ni došlo. Ipak, pravni put je temelj naše borbe“, kazao je episkop i najavio formiranje međunarodnog pravnog tima.

„Govore (vlasti u Crnoj Gori) da jurisdikcija crkve ne može da se proteže na drugu državu. To nije tačno. Države kroz istoriju nastaju i nestaju, i crkva ne može da deluje prema državnim granicama“, rekao je vladika Joanikije.

On je objasnio da je SPC u Crnoj Gori Zakon doživela kao veliku nepravdu, da je nezakonita bila i procedura i izglasavanje u Skupštini Crne Gore, prenosi portal „Sabornik“.

„Narod je osetio nepravdu, osetio je da su ugroženi koreni našeg bića. Osim što smo pozvali na molitvu, nikakvog organizovanog okupljanja nije bilo, ni mi nismo očekivali ovoliki odziv i okupljanje naroda oko crkvenih hramova“, rekao je episkop i zahvalio narodu što se okuplja u tolikom broju.

„Mi nikome ne smetamo, imaju međunarodno priznatu državu, mi državnost ne ugrožavamo. Mi nikoga ne pitamo ni kako se izjašnjava. Uostalom, Srbi i Crnogorci su braća. Gotovo da nema porodice u kojoj je jedan brat Srbin a drugi Crnogorac. Ali, vera je nešto dublje“, kazao je episkop i dodao „mi se molimo, a molitva može da nas objedini“. „S druge strane, država stoji na građaninu. Ako građani u ovolikom broju izražavaju bunt, država to mora da uvaži“.

Vladika Joanikije predviđa da će ovakvo stanje u Crnoj Gori dugo da traje. „Ali, mi ćemo na kraju pobediti. Ne želimo da bude pobednika i poraženih, nego da pobedi pravda i bratska sloga“, zaključio je episkop Joanikije.

Proglas protiv protesta ništa čudno

Proglas javnih ličnosti koji za okupljanje građana u Crnoj Gori optužuje zvanični Beograd, episkopa ne čudi. „Ništa čudno, kad god se pokaže da je vlast u Crnoj Gori napravila zloupotrebu ili diskriminaciju srpskog naroda, svaka reakcija se odmah definiše kao velikosrpska pretenzija. Ti ljudi koji tako istupaju ne rade ništa za džabe i dobro se namiruju i ne rade po svojoj savesti“.

Na pitanje o podršci zvaničnog Beograda SPC u Crnoj Gori, vladika Joanikije kaže da bi voleo da je međudržavnog dijaloga bilo.

„Ja bih voleo da je bilo dijaloga među državama, što je trebalo. Ja nisam video da je tog dijaloga bilo, konstruktivnog, usmerenog na to da se ovo bolno pitanje reši kako valja. Znate šta, mi ipak po onoj Njegoševoj, da nada nema pravo ni u koga do u Boga i u svoje ruke. Mi činimo šta možemo i volimo Srbiju i narod u Srbiji. To jedinstvo našeg naroda ne mogu granice da razdele. Narod je korenima vezan za svetinje. Dalje ne bih išao u analizu, jer je to sfera politike“, kazao je vladika Joanikije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala