Sulejmanijeva ćerka: Porodice vojnika SAD na Bliskom istoku provešće dane čekajući smrt svoje dece

© REUTERS / OFFICIAL PRESIDENT'S WEBSITEIranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnej i predsednik Irana Hasan Rohani tokom molitve pored kovčega sa telima oficira poginulih u američkom vazdušnom napadu
Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnej i predsednik Irana Hasan Rohani tokom molitve pored kovčega sa telima oficira poginulih u američkom vazdušnom napadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zeinab, ćerka ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija, na sahrani svog oca upozorila je Sjedinjene Američke Države i Izrael na posledice, prenosi iranska državna televizija.

„Ludi Trampe, nemoj da misliš da je sve završeno smrću moga oca“, rekla je Zeinab.

Ona je dodala da će „mučeništvo“ njenog oca doneti „crne dane“ Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu.

„Porodice američkih vojnika na Bliskom istoku provešće dane čekajući smrt svoje dece“, rekla je ona, obraćajući se povorci od više stotina hiljada ljudi, prenosi AP.

Takođe, iranski general Ismail Gani, koji je zamenio Sulejmanija na čelu elitnih jedinica „Kuds“, obećao je osvetu u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Vojska Irana - Sputnik Srbija
„Oni su započeli rat“: Iran obećao da će udariti na vojne objekte SAD

„Svemogući Bog je obećao da će se osvetiti, a Bog je glavni osvetnik. Akcije će svakako biti preduzete“, rekao je Gani u vreme kada je Teheran odustao od preostalih ograničenja nuklearnog sporazuma sa svetskim silama u odgovoru na ubistvo generala.

U ponedeljak je u Teheranu počela ceremonija ispraćaja generala Korpusa Čuvara Islamske revolucije Kasema Sulejmanija, koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

Ubistvo generala Kasema Sulejmanija

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu protiv komandanta elitne jedinice iranske vojske specijalnih snaga „Kuds“ generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdija el Muhandisa, koje Vašington smatra umešanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019. godine.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Svetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka nazvalo je operaciju protiv Sulejmanija narušavanjem suvereniteta zemlje.

Iran se obratio Savetu bezbednosti UN. Osim toga, Teheran je obećao da će izvesti napade na američke vojne objekte.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je akcije Sjedinjenih Američkih Država i nazvalo ih avanturističkim korakom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala