Srbi u Hrvatskoj dobili „manje zlo“

© REUTERS / MARKO DJURICAZoran Milanović sa suprugom na pobedničkom tronu u Zagrebu
Zoran Milanović sa suprugom na pobedničkom tronu u Zagrebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi u Hrvatskoj su u velikoj većini na predsedničkim izborima glasali za Zorana Milanovića, kaže predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, dodajući da bi se moglo reći da su glasali za „manje zlo“.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj kandidat SDP-a Zoran Milanović osvojio je osvojio 52,67 odsto glasova, dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 47,33 odsto glasova.

„Srbi tradicionalno glasaju za levu opciju, a to je i po nekoj logici i zdravom razumu, da manjine glasaju za leve stranke. Ovog puta se ispunila želja većine srpskih birača u Hrvatskoj. Odakle to znam? Zato što kontaktiram sa njima svaki dan“, rekao je Štrbac za Sputnjik.

Pobeda Milanovića manje zlo

Kada kaže da su Srbi glasali za manje zlo, Štrbac ima u vidu to da oba kandidata u drugom krugu, i svi kandidati zajedno, imaju isti stav i zastupaju istu tezu — da je moderna hrvatska država nastala na „svetom Domovinskom ratu u odbrani od velikosrpske agresije“.

„I u tome nema odstupanja i ova dva kandidata su u tome jednoglasni“, kaže sagovornik Sputnjika.

Oni se, dodaje, razlikuju u odnosu prema Drugom svetskom ratu — dok su HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović rehabilitovali ustaški pokret, SDP-ovci su antifašisti.

© Medija centar BeogradŠtrbac: Verujem da će Milanović razgovarati i pregovarati
Srbi u Hrvatskoj dobili „manje zlo“  - Sputnik Srbija
Štrbac: Verujem da će Milanović razgovarati i pregovarati

Govoreći o argumentima koji su uticali na Srbe da glasaju baš za Milanovića, on pre svega ističe činjenicu da je on tokom kampanje zastupao stav da su ratovi završeni.

„Nije zastupao stav da će živeti ratove, kao što je to radila Kolinda. Slavili su pobede u ’Olujama‘, ’Bljeskovima‘, bez obzira koliko su Srba proterali. Srbi tu i ne postoje, oni su bili samo remetilački faktor, i oni su se toga rešili. A Milanović kaže — ratovi su završeni i o njima više nećemo, možemo ih samo komemorisati“, dodao je Štrbac.

Srbima važno to što Milanović poštuje Ustav

Druga stvar koja je bila opredeljujući faktor za Srbe pri glasanju, kaže Štrbac, je to što je Milanović insistirao da će strogo poštovati hrvatski Ustav, posebno ustavni zakon o nacionalnim manjinama, koji do sada nije bio poštovan.

Kada je reč o odnosu prema državi Srbiji, Štrbac ukazuje na to da Milanović govori o srpskom narodu bolje nego Kolinda, ali da je tokom kampanje ružno govorio o predsedniku Vučiću.

Jedno je kampanja, a vlast nešto sasvim drugo

„Milanovićev stav je bio da kao predsednik neće praviti Srbiji probleme na putu ka EU, te da sa Srbijom treba razgovarati i pregovarati. Ono što je kod njega negativno jeste odnos prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Kroz celu kampanju se vrlo negativno izražavao o predsedniku“, objašnjava predsednik „Veritasa“, uz podsećanje na Milanovićeve reči da Vučića, ako pobedi, neće zvati ni na inauguraciju.

Štrbac je, međutim, uveren da je jedna stvar retorika u predizbornim kampanjama, a drugo je kada se dođe na vlast:

„Naravno da očekujem da će Milanović razgovarati, tim pre što Hrvatska od 1. januara predsedava EU. Verujem da će on razgovarati i pregovarati“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala