Rusija: Stvoriti uslove za obnovu iranskog nuklearnog programa

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon najnovije odluke Teherana u vezi sa Zajedničkim akcionim planom o iranskom nuklearnom programu, Rusija je pozvala sve partnere da stvore uslove za obnovu ovog Sporazuma, navodi se u komentaru na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
„Izazovi sa kojima je međunarodna zajednica morala da se suoči u procesu sprovođenja sveobuhvatnih aranžmana zahtevaju pokazivanje političke volje i odlučan kolektivni odgovor, pre svega glavnih učesnika Zajedničkog akcionog plana. Uvereni smo da, kada ovi izazovi budu prevaziđeni, iranska strana neće imati razloga da odstupa od dogovorenih zahteva“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusija je, takođe, pozvala sve partnere da stvore uslove za povratak na održivu realizaciju akcionog plana.

Ministarstvo je naglasilo i da ruska strana ostaje u potpunosti posvećena Zajedničkom akcionom planu i njegovim ciljevima i da je za njihovo postizanje Moskva spremna da nastavi sa radom.

Rusko Ministarstvo istaklo je da su odluke koje je iranska strana donela 5. januara posledica protivrečnosti nagomilanih unutar Sporazuma, na čijem prevazilaženju učesnice Sporazuma moraju da nastave da rade.

„Ne vidimo nijedan efikasan recept za spas Nuklearnog sporazuma. Polazimo od toga da održavanje sveobuhvatnih sporazuma i obezbeđivanje njihove održive realizacije treba da ostane prioritet za sve partnere. Pozivamo sve uključene strane da se rukovode upravo tim shvatanjima i ne stvaraju dodatnu napetost i neizvesnost prema perspektivama Zajedničkog akcionog plana, koji ostaje globalno dobro“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

Iran je u nedelju objavio da odustaje od „poslednjeg ključnog ograničenja u Nuklearnom sporazumu u vezi sa brojem centrifuga“ i dodao da sada „više nema ograničenja u radu sa iranskim nuklearnim programom“.

Teheran pri tome namerava da nastavi saradnju sa IAEA i spreman je da se vrati ispunjavanju svojih obaveza u slučaju ukidanja sankcija i obezbeđivanja interesa Teherana predviđenih Nuklearnim sporazumom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala