Patrijarh Irinej: Svi dišemo željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save /video, foto/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPatrijarh Irinej na paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Patrijarh Irinej na paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osvećenje i nalaganje Badnjaka ispred Hrama Svetog Save, a osim velikog broja vernika događaju je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Svi dišemo željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save, poručio je patrijarh.

Patrijarh je čestitao pravoslavnim hrišćanima širom sveta Božić tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“ i pozvao na jedinstvo srpskog naroda gde god da živi.

Irinej je poželeo srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje, koji svoju pravoslavnu veru čuvaju u svojim srcima.

Poželeo je srećan praznik i Srbima u Republici Srpskoj uz poruku da smo jedinstven narod, što bi, kako je rekao, voleo da bude slučaj i sa „bratskom Crnom Gorom“.

„Narod u Crnoj Gori pokazuje da je srpskog porekla i da čuva srpsku pravoslavnu veru“, rekao je Irinej i pozvao da to jedinstvo bude trajno i čvrsto jer svi, kako kaže, nosimo istog Gospoda u našim srcima.

„Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save“, poručio je Irinej.

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda. Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

„Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama“, poručio je patrijarh, preneo je Tanjug.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPaljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Patrijarh Irinej: Svi dišemo željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save /video, foto/ - Sputnik Srbija
Paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala