Naučnik upozorava: Naša civilizacija se raspada kao stari Egipat

CC0 / / Egipatske piramide
Egipatske piramide - Sputnik Srbija
Pratite nas
Opisujući propadanje Starog kraljevstva Egipta, arheolog koji je pronašao grob jednog od vladara iz tog perioda upozorava da bi se istorija mogla ponoviti i u našoj civilizaciji.

Otkriće grobnice Kentkause Treće, kraljice Starog kraljevstva Egipta, moglo bi sadržati neke grozne vesti za današnje čovečanstvo, javlja „Dejli ekspres“.

Otkriće grobnice, kao i natpisi i artefakti pronađeni u njoj, koji daju uvid u kraljičin život koji „nije bio toliko glamurozan“, pomogli su da se rasvetli „zla kob istorije Starog kraljevstva“, smatra profesor Miroslav Barta, vođa tima čeških arheologa koji su pronašli grobnicu.

Barta je objasnio da se u tom periodu Staro kraljevstvo suočilo sa „glavnim kritičnim faktorima“, kao što su „užasan uticaj nepotizma“ i „klimatske promene“, koji su doveli do „dezintegracije ere graditelja piramida“.

„Bez padavina nije bilo očekivane žetve, a zbog loših poreza nije bilo sredstava za servisiranje državnog aparata i održavanje državne ideologije i integriteta zemlje“, objasnio je arheolog.

Barta je napomenuo da se istorija može ponoviti, na šta ukazuju klimatske promene sa kojima se danas suočava naša planeta.

„Mogu se naći mnoge paralele sa našim modernim svetom, koji se takođe suočava sa mnogim unutrašnjim i spoljnim izazovima. Izučavajući prošlost možemo mnogo više naučiti o sadašnjosti. Ne razlikujemo se mnogo od tadašnjih ljudi, iako ljudi uvek misle da je ’ovo vreme drugačije‘ i da smo mi drugačiji, ali nismo“, smatra arheolog.

Barta dodaje da ćemo, ako „prihvatimo pad civilizacije kao činjenicu, shvatiti da su padovi deo prirodnog toka stvari i jedan od potrebnih koraka koji vodi ka vaskrsenju“.

„Onda ćemo biti u stanju da nešto učinimo“, zaključio je Barta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala