Mitropolit Amfilohije: Savremene Bušatlije da shvate da je u imenu Božjem sud i pravda

© Sputnik / Dejan SimićMitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije blagosiljao je sa sveštenstvom i vernim narodom badnjake pred manastirom Svetog Nikole na Obodu Crnojevića.

Čestitajući okupljenom narodu badnjake, vladika je rekao da je Obod sveto mesto i vekovno ognjište, koje je rodilo sve druge svetinje širom Crne Gore, uključujući i Cetinjski manastir.

„Ovde je on rođen i sve što se na njemu rodilo i stvaralo je rođeno na Obodu. Ovde je, pre svega, štampan Oktoih, ćirilična knjiga, sveta Božja knjiga koja je svedočanstvo upravo o Hristu Bogu našem, o Njegovom rođenju, o Njegovom raspeću i vaskrsenju za život sveta“, rekao je vladika.

Dodao je da je zbog toga značajno da se uvek vraćamo ovom temelju Crne Gore i svega časnoga i čestitoga u njoj.

„Pre svega azbuci, kojom je napisano sve ono što je časno i čestito u istoriji Crne Gore. Nažalost, u naše vreme ta azbuka, to pismo je zanemareno, pa kad dođete na Cetinje, skoro da ga više nema. Nije to dobro za Cetinje, ni za Evropu. Sa čim ćemo u Evropu ako se odreknemo onoga što jesmo, što smo bili, ako se odreknemo svoga pisma i svega što je njime napisano“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se oganj Hristovog badnjaka danas rasplamsao na Obodu.

„Rasplamsao se danas širom vaseljene, a naročito širom Crne Gore u ove dane kada se naš narod vraća sebi, svojoj veri svome pravoslavlju čuvajući svetinje koje su ovde sagrađene, ne da budu prćija ničija nego da samo pripadaju živome Bogu i Njegovoj istini. Hramovi su Božji hramovi, a Crkva je pre i iznad svega Božja Crkva“, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je podsetio na riječi svetog Petra Cetinjskog iz vremena kada je Mahmut paša Bušatlija vojevao na Crnu Goru da je u imenu Božjem sud i pravda.

„To treba da shvate i savremene Bušatlije i savremeni Mahmuti, bez obzira gde vladaju: U imenu Božjem je sud i pravda“, poručio je mitropolit Amfilohije pozdravljajući Riječane pozdravom „Mir Božji! Hristos se rodi!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala