Amerika povlači snage iz Iraka

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna koalicija za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ obavestila je vlasti Iraka da povlači snage iz ove bliskoistočne zemlje, navodi se u pismu koalicije komandi za zajedničke koalicije.

„Snage koalicije će biti premeštene na molbu Vlade i parlamenta Iraka u okviru priprema za naredni korak. Iz poštovanja prema suverenitetu Iraka, snage koalicije će biti premeštene narednih dana i nedelja... Snage koalicije će preduzeti sve mere kako se ne bi dizala buka. Zato će povlačenje biti izvedeno u noćnim satima“, navodi se u pismu.

Američki vojnici u Iraku - Sputnik Srbija
Irak izbacuje američke i ostale strane vojnike sa svoje teritorije

Ranije je irački parlament izglasao da se sve strane vojske, uključujući i američku armiju, povuku sa teritorije Iraka. Ta odluka podrazumeva i suspenziju sporazuma o saradnji sa Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma, koju predvode SAD.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon ubistva komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasema Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu. Iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala