Američki Kongres želi da ograniči Trampova vojna ovlašćenja o Iranu

© AP Photo / Susan WalshZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa ove nedelje će doneti odluku o ograničavanju vojnih ovlašćenja predsednika Donalda Trampa o Iranu, saopštila je predsedavajuća Parlamenta Nensi Pelosi.
„Ove nedelje Predstavnički dom će predstaviti i glasati o rezoluciji o vojnim ovlašćenjima, kako bi ograničio vojne akcije predsednika prema Iranu“, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu predsedavajuće.

Takođe se navodi da rezolucija ima slične karakteristike kao one koje je na razmatranje u Senat uneo demokratski senator Tim Kejn, koji je predložio da se Trampu zakonski zabrani da vodi vojne operacije protiv Irana bez odobrenja Kongresa.

Pelosijeva ističe da će se o rezoluciji glasati ove nedelje i da će se njome naložiti prestanak vojnih dejstava prema Iranu u roku od 30 dana, ukoliko ne budu usledile dalje odluke Kongresa.

Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo: Američka vojska će u Iranu gađati samo zakonite ciljeve

U saopštenju se dodaje da je „provokacioni i neodgovarajući vazdušni napad na Sulejmanija ugrozio naše trupe, diplomate i druge, rizikujući da izazove ozbiljnu eskalaciju tenzija sa Iranom“.

Sulejmanijevo ubistvo

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu, u kojoj je poginuo komandant elitne jedinice iranske vojske specijalnih snaga „Kuds“ general Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdi el Muhandis, koje Vašington smatra umešanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019. godine.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu, ako Amerikanci budu napadnuti.

Svetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala