Američka ambasadorka u Podgorici ćuti na prebijanje sveštenika SPC, a osuđuje Zvezdine navijače

© AP Photo / Risto BozovicPolicija ispred ambasade SAD u Podgorici
Policija ispred ambasade SAD u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadorka Sjedinjenih Država u Podgorici Džudi Rajzin Rajnke već danima ćuti povodom prebijanja sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali je zato požurila da osudi tobožnji napad navijača Crvene Zvezde na ambasadu Crne Gore u Beogradu, koji se dogodio na teritoriji za koju ona nije nadležna.

Rajnkeova je poručila da je šokirana snimkom oskrnavljene crnogorske zastave. Ambasada SAD u Podgorici je pritom jedina reagovala od diplomatskih predstavništava u Podgorici povodom naraslih tenzija na liniji Podgorica-Beograd, zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Napad na Ambasadu Crne Gore i pokušaj paljenja crnogorske zastave apsolutno je neprihvatljiv. Razlike u mišljenju moraju se rešavati dijalogom, a ne nasiljem i vandalizmom. Šokirana sam snimkom oskrnavljene zastave“, navela je Rajzing Rajnke na svom nalogu na Tviteru.

Ovakvo otvoreno stavljanje na jednu stranu ambasadorke SAD, i to u trenutku kada zvanična Podgorica optužuje Beograd za miješanje u unutrašnje stvari, iako je kriza eskalirala donošenjem zakona koji je uvod u otvoreni obračun sa SPC u Crnoj Gori, po mnogima predstavlja dokaz da bi Vašington, odnosno određene strukture američke „duboke države“, mogle biti glavni sponzor crnogorskog režima za obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Politički analitičar Igor Damjanović ocjenjuje da američki ambasadori, u onim zemljama koje im to tolerišu, često izlaze iz okvira svog diplomatskog mandata, što je sada učinila i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, koja je javno osudila incident ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu — iako se on, kako kaže, desio na teritoriji gdje dotična nema mandat diplomatskog predstavnika.

„Pored formalne povrede diplomatske prakse, gest američke ambasadorke još više je problematičan sa moralnog stanovišta. Upravo je zemlja koju predstavlja gospođa Rajzing Rajnke prije 20 godina u istom tom Beogradu sa zemljom sravnila Ambasadu NR Kine i tom prilikom ubila troje kineskih novinara. Dakle, predstavnik zemlje koja je prva u istoriji svijeta bombardovala i razarala zgrade diplomatskih predstavništava i tamo ubijala novinare, sebi daje za pravo da incident u kome je oštećena zastava karakteriše kao vandalski čin“, podsjeća Damjanović za Sputnjik.

SAD ćute na napade na sveštenstvo SPC

Ovaj analitičar takođe napominje i da je svega nekoliko dana prije incidenta u Beogradu, u Crnoj Gori, gdje Rajzing Rajnke obavlja svoj diplomatski mandat, prebijen vladika Metodije, dok su u skupštinskoj sali na zasjedanju pohapšeni narodni poslanici.

„O ovim neuporedivo ozbiljnijim incidentima od oštećenja zastave u Beogradu, gospođa ambasador je ćutala, kao i o prebijanju sveštenika Mirka Vukotića u Nikšiću, koje se dogodilo na dan njenog reagovanja“, primjećuje Damjanović.

Glavni sponzor napada na SPC sa druge strane Atlantika

On dodaje da je u kontekstu čitave priče veoma interesantno i da je prije nekoliko mjeseci Džudi Rajzing Rajnke posjetila poglavara takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ Miraša Dedejića, te da je tada u saopštenju napisala da je bila „impresionirana Dedejićevom lekcijom iz istorije“; dok je Dedejić, inače, već godinama redovan gost na prijemima koje organizuje Ambasada SAD u Podgorici.

Zbog svega pomenutog, naš sagovornik osnovano sumnja da iza čitave operacije napada na SPC u Crnoj Gori vjerovatno stoje određene strukture koje se nalaze sa druge strane Atlantika.

„Svega mjesec dana prije stavljanja na dnevni red takozvanog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kada je djelovalo da je vlast riješila da njegovo usvajanje suspenduje na neodređeno vrijeme, Crnu Goru je posjetio Sem Braunbek, ambasador za slobodu vjere SAD. Indikativno je da je nakon Braunbekove posjete sporni zakon ekspresno uključen u skupštinsku proceduru. Postoji sasvim opravdana bojazan da su SAD isposlovale hitno usvajanje zakona koji predviđa podržavljenje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da bi se vlastima lažne države Kosovo dao formalni povod da, pozivajući se na crnogorsku praksu, urade isto“, upozorava Damjanović za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala