Vladika Grigorije: Vi ste najživlja crkva živoga Boga danas u Evropi

© Sputnik / N. ĐurđevićVladika Grigorije
Vladika Grigorije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U sinoćnoj litiji u Podgorici, koju je predvodio mitropolit Amfilohije, učestvovalo je više od deset hiljada građana. Sabranom vernom narodu pročitano je saopštenje Svetog Sinoda SPC, nakon čega im se obratio episkop diseldorfsko-nemački Grigorije.

Vladika Grigorije je u Podgoricu došao kako bi podržao episkope, sveštenstvo i verni narod i preneo im molitvenu podršku više od 600.000 srpskih pravoslavnih vernika, čiji je nadležni episkop u Nemačkoj.

„Braćo i sestre, ja sam došao samo iz jednog razloga: danas je najveća čast za svakog pravoslavnog hrišćanina, čoveka, da bude u Crnoj Gori. Bilo je i neko vreme kad smo mi, koji smo poreklom iz Crne Gore, prestali da se hvalimo time, ali sada je ponovo velika pohvala svakome, ma gde da živi na svetu, da se pohvali da je poreklom iz Crne Gore. To je zato što ste vi najživlja Crkva živoga Boga danas u Evropi“, poručio je vladika Grigorije sabranom narodu, koji je sa oduševljenjem primio ove njegove reči, preneo je portal Sabornik.

Grigorije je istakao da u Nemačkoj živi više od 600.000 pravoslavnih Srba i oko 3.000.000 pravoslavnih hrišćana koji se dive borbi našeg naroda u Crnoj Gori.

„Oni se dive vašoj borbi za slobodu, za najviše hrišćanske vrednosti, za civilizacijsko dostignuće koje je utemeljeno na hrišćanstvu, dive se i mole se. I prema tome, nije moguće da budemo poraženi, jer ko je sa Hristom, zna da Hristos pobeđuje“, naglasio je vladika Grigorije.

Vernici vratili dostojanstvo

Vladika je ovih dana najdivnije to što su pravoslavni vernici u Crnoj Gori vratili dostojanstvo našem narodu u Evropi.

„Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrednosti na hrišćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovde kao episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gde živi naš narod“, rekao je Grigorije.

Vladika je objasnio da ne postoji ni jedna crkva, ni jedan grad u toj velikoj zemlji u koju sad svi žele da idu iz raznih razloga, a najviše iz razloga što postoji zakon o neotuđivoj verskoj slobodi, i podsetio da su Nemci međusobno ratovali trideset godina da bi na kraju shvatili da nema ništa važnije ni vrednije od ljudske ličnosti i da je najveći ljudski greh gaziti bilo čiju slobodu.

„Oni su, kao što znate, stravično grešili jedni prema drugima i iz tih stravičnih grešaka izvukli pouku. I mi moramo da izvučemo pouku iz naše istorije, ali daj Bože da ne bude ni jedne kapi ni znoja, ni suza, ni krvi, jer je ova zemlja utemeljena od Nemanjića, od Petrovića, utemeljena na Novom zavetu i utvrđena na Kosovskom zavetu i ne može ova zemlja biti ništa drugo do ono što je, a ona je zemlja Svetog Save i vladike Rada, a vi ste njihov narod, braćo i sestre, i ova je stvar samo između vas i Boga, nije više važan tu nijedan čovek, niko nije bitan osim vas, kao naroda Božjeg i Boga živoga, i zato je već jasno ko je pobednik“, poručio je vladika Grigorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala