Ukrajinski mitropolit uz narod u Crnoj Gori: I nama su otimali hramove i prebijali vernike

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPoglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, mitropolit kijevski Onufrij
Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, mitropolit kijevski Onufrij - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dešavanja u Crnoj Gori posledica su antikanonskih postupaka Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini, navodi se u poslanici poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrija, upućenom patrijarhu srpskom Irineju.

On je izrazio solidarnost sa narodom u Crnoj Gori, podsetivši da su i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimali hramove i usvajali diskriminacione zakone.

„Tužna je činjenica da Skupština Crne Gore ignoriše volju ogromne većine vernika koji se protive ovom zakonu. Poznato je da crnogorske vlasti takođe ignorišu kanonsku crkvu svoje zemlje i podržavaju raskolnike“, navodi se u pismu kijevskog mitropolita objavljenom na ukrajinskom sajtu „Pravoslavni život“.

On je ocenio da su se slične stvari dešavale u nedavnoj prošlosti i u Ukrajini, gde je stav raskolnika, koji su zapravo manjina u Ukrajini, predstavljen kao glas svih vernika ukrajinskog naroda, a ignorisan glas kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koja ujedinjuje milione vernika.

„Danas kompletna Ukrajinska pravoslavna crkva — episkopat, sveštenstvo i svetovnjaci, posebno saosećaju sa vašom Svetom Crkvom i pravoslavnim narodom Crne Gore. Jer je protekle godine naša crkva preživela događaje poznate celom pravoslavnom svetu, koji su u velikoj meri slični onome što sada počinje u Crnoj Gori. To je oduzimanje naših hramova, prebijanje vernika, diskriminatorni zakoni protiv naše Ukrajinske pravoslavne crkve i mnogo toga drugog“, istakao je mitropolit.

„Nesumnjivo je da je ono što se danas dešava u crkvenom životu Crne Gore posledica antikanonskih i samovoljnih poteza Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koje su podržale sada već bivše dominantne političke vlasti naše zemlje. Očigledno je da na sličan način i po istom scenariju crnogorske državne vlasti, verovatno uz spoljni uticaj, pokušavaju da deluju u religioznoj oblasti svoje zemlje, mešajući se u crkveni život, podržavajući raskolnike i diskriminišući kanonsku crkvu“, zaključio je poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije.

Skupština Crne Gore usvojila je kontroverzni zakon o slobodi veroispovesti posle čijeg usvajanja je usledio niz protesta pravoslavnih vernika i građana širom zemlje. Mitropolija crnogorsko-primorska smatra da se ovim zakonom samo želi doći do crkvene imovine i da mu nije cilj nikakva verska sloboda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala