Udarićemo snažno i brzo: Amerika odredila 52 iranska cilja

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će izvesti „brz i jak napad“ na 52 iranska cilja, uključujući i kulturne objekte, koji će biti gađani ako Iran napadne Amerikance ili bilo koju američku imovinu kao odgovor na vazdušni udar u kojem je poginuo iranski komandant Kasim Sulejmani u Iraku.

Tramp je na svom nalogu na Tviteru napisao da Iran „vrlo hrabro govori o ciljanju određenih američkih ciljeva“ kao odgovor na Sulejmanijevu smrt.

„Ovo je upozorenje Iranu ukoliko napadne Amerikance ili američku imovinu da smo naciljali 52 iranska položaja od kojih su neki ’visokog nivoa i veoma važni za Iran i iransku kulturu‘, i te mete ćemo udariti veoma brzo i veoma snažno. SAD više ne želi pretnje!“, napisao je američki predsednik.

Tramp je naveo da su izabrana 52 cilja koji predstavljaju 52 Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

​On je dodao da Iran preti osvetom zato što je Amerika „oslobodila svet od terorističkog vođe koji je pre toga ubio jednog Amerikanca i teško ranio još osoba, kao i još mnogo drugih, uključujući nedavno i stotine iranskih demonstranata“.

„On (Sulejmani) je već napadao našu ambasadu i pripremao se za nove napade na drugim lokacijama. Iran već godinama samo predstavlja problem“, napisao je Tramp.

Sulejmanijeva pogibija

Komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala