Pogođena vojna akademija u Tripoliju, poginule 23 osobe

© MAHMUD TURKIAPosledice vazdušnog napada na vojnu akademiju u libijskom Tripoliju
Posledice vazdušnog napada na vojnu akademiju u libijskom Tripoliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojna akademija u libijskoj prestonici Tripoliju pogođena je u današnjem vazdušnom udaru, poginulo je najmanje 23 osobe, većinom studenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja zemlje.

„Prema preliminarnim podacima, poginula su 23 studenta“, navodi se u saopštenju na Fejsbuku.

Istovremeno, televizija „Al Džazira“ javila je da je u napadu poginulo 28 osoba.

Akademija se nalazi na jugu Tripolija u okrugu El Hadba el Hadra, koju kontroliše Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom.

Kriza u Libiji

U predgrađu libijske prestonice od 4. aprila prošle godine traju oružani sukobi snaga maršala Halife Haftara i formacija Vlade nacionalnog jedinstva. Haftar je 12. decembra najavio početak odlučne bitke i napredovanje na Tripoli. Libijska nacionalna armija zasad nije postigla ozbiljne uspehe: svaka strana nastavlja da održava svoje položaje, razmenjujući granatiranja i vazdušne napade.

Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. U zemlji je sada dvovlašće. Na istoku zaseda parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u prestonici Tripoliju, upravlja Vlada nacionalnog sporazuma, formirana uz podršku Evropske unije i UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala