Papa Franja posle ubistva Sulejmanija: U vazduhu se oseća strašna napetost

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja pozvao je svet na uzdržanost i dijalog u cilju deeskalacije nakon ubistva visokorangiranog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

„U mnogim delovima sveta, u vazduhu se oseća strašna napetost. Rat donosi samo smrt i uništenje. Apelujem na sve strane da podstaknu dijalog, da se uzdrže i da unište senku neprijateljstva“, poručio je papa tokom tradicionalne nedeljne mise.

Pozvao je vernike da se mole za mir.

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu i tom prilikom je ubijen komandant elitne jedinice iranske vojske, specijalnih snaga „Kuds“, general Kasem Sulejmani i zamenik komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdi el Muhandis, koje Vašington smatra umešanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra prošle godine.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt, na šta je američki predsednik Donald Tramp uzvratio da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Svetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala