UŽIVO: Milioni Iranaca ispraćaju generala Sulejmanija /video/

© AFP 2023 / fars news/HOSSEIN MERSADIOpraštanje od generala Kasema Sulejmanija
Opraštanje od generala Kasema Sulejmanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Telo iranskog vojnog komandanta, generala Kasema Sulejmanija, koji je ubijen u petak u američkom napadu, dopremljeno je danas u Iran gde gu ga dočekali mnogobrojni građani.

Kako je javio Rojters, njegovo telo je dovezeno avionom u grad Ahvaz, na jugozapadu Irana.

Zvanična iranska agencija IRIB objavila je video na kojem je prikazano kako se iz aviona iznosi kovčeg sa Sulejmanijevim telom obmotan u iransku zastavu dok svira vojni orkestar.

Hiljade ljudi obučenih u crno prošlo je u povorci kroz Ahvaz, što je prenosila državna tv.

​Iranske vlasti su dopremile Sulejmanijevo telo u taj grad koji je bio glavno poprište borbi tokom krvavog rata između Iraka i Irana od 1980. do 88. godine tokom kojeg se general istakao, preneo je AP.

Vlasti planiraju da kovčeg sa njegovim telom kasnije danas bude prebačen i u grad Mašad, a potom u ponedeljak u Teheran i Kom gde će biti organizovane pogrebne povorke građana, da bi u utorak bio sahranjen u svom rodnom gradu Kermanu.

Irački premijer Adel Abdul Mahdi proglasio je juče trodnevnu žalost za iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, kao i liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom koji je takođe ubijen u petak u američkom vazdušnom napadu u Iraku.

​Više hiljada Iračana pridružilo se juče pogrebnoj povorci u Bagdadu u znak žalost za ubijenim iranskim generalom Kasimom Sulejmanijem, liderom iračke šiitske milicije (PMF) Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su u petak ubijeni u američkom vatdušnom napadu u Iraku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala