Iran se obratio UN zbog ubistva generala Sulejmanija

© Flickr / Ashitaka SanZgrada UN
Zgrada UN  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran se obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa situacijom oko pogibije generala Korpusa čuvara islamske revolucije Kasema Sulejmanija u američkoj operaciji u Iraku, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.
„Ministarstvo spoljnih poslova već preduzima političke, pravne i međunarodne mere, uključujući na nivou Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti“, rekao je Musavi na brifingu.

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu protiv komandanta elitne jedinice iranske vojske, specijalnih snaga „Kuds“, generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdija el Muhandisa, koje Vašington smatra umešanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti „brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Svetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala