Irački Parlament prelomio: Povući sve strane vojske sa teritorije Iraka

© Foto : 1st Lt. Daniel Johnson/U.S. ArmyPripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD
Pripadnici američke baterije C, 1. bataljona 320. artiljerijskog puka Oružanih snaga SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački Parlament izglasao je da se sve strane vojske, uključujući i američku armiju, povuku sa teritorije Iraka, preneli su mediji.

Ta odluka podrazumeva i suspenziju sporazuma o saradnji sa Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma, koju predvode SAD.

Kako je prethodno objasnio vršilac dužnosti iračkog premijera Adel Abdel Mahdi, obraćajući se pred Skupštinom, obustava prisustva stranih snaga na teritoriji zemlje je jedino dobro rešenje, uprkos unutrašnjim i spoljašnjim problemima.

„To će doprineti reformatiranju odnosa sa SAD i drugim zemljama na osnovu poštovanja suvereniteta i nemešanja u unutrašnja pitanja“, naglasio je.

U osvrtu na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, Mahdi je rekao da je iračka vlast zaista bila obaveštena da će se napad dogoditi, ali samo nekoliko minuta pre nego što je raketa pogodila automobil u kom se general nalazio.

Sa tim u vezi oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Iraka, koje je saopštilo da će podneti žalbu Savetu bezbednosti UN zbog ubistva Sulejmanija.

Prethodno je spoljnopolitički resor Iraka uručio protestnu notu američkom ambasadoru u toj zemlji, u kojoj se oštro osuđuje operacija protiv Sulejmanija.

„Korišćenje iračke teritorije za napad na treće zemlje je nedopustivo“, navodi se u noti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala