Zoran Milanović — novi predsednik Hrvatske

© AP Photo / Darko VojinovicZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Hrvatskoj je završeno glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, a Zoran Milanović je ostvario ubedljivu pobedu.

Obrađeno 99 odsto biračkih mesta, a kandidat SDP Milanović osvojio je 52,69 odsto, dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 47,31 odsto glasova.

U izjavi za RTL, Milanović je rekao da je zadovoljan.

„Zadovoljan sam, pobeda je tesna, ali čista. Večeras ću otići u Tvornicu (štab HDZ-a), štedeti malo glas, biti kratko sa prijateljima i onda ću otići na spavanje“, rekao je on kratko.

Šef kampanje kandidatkinje HDZ-a Ivan Anušić čestitao je Milanoviću na pobedi i dodao da rezultat Kolinde Grabar-Kitarović nije dobar, a da je najveći problem drugog kruga bio veliki broj nevažećih glasačkih listića.

„Da, rezultati nisu dobri, očigledno je da je velika razlika između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Birači su glasali i odlučili da je bolji kandidat Zoran Milanović i ja mu čestitam na tome", rekao je Anušić.

U izbornom štabu Milanovića vlada oduševljenje i slavljenička atmosfera.

„Ovo je veličanstvena pobeda. Velika razlika. Hrvatska će nakon dugo vremena ići u dobrom smeru. Bila je dobra kampanja. Milanović je bio fenomenalan. Deklasirao ju je“, prve su rekacije iz redova SDP-a.

Portparol štaba Nikola Jelić zahvalio je biračima koji su glasali za Milanovića. Dodao je da će se sa slavljem pričekati, te da veruju da će Milanovićeva pobeda ostati neupitna.

Nekoliko minuta posle objavljivanja anketa, Milanović se oglasio na svom profilu na Fejsbuku i zahvalio biračima na podršci.

U štabu aktuelne predsednice zavladao je potpuni muk, šok i neverica, prenose lokalni mediji.

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova, prokomentarisao je da se se oni još nadaju, jer čekaju rezultate iz dijaspore.

Goran Jandroković je rekao da još nije razgovarao sa Kolindom, ali da im izlazne ankete ne idu u prilog.

„Sa predsednicom se još nisam čuo, sa premijerom jesam. Izlazne ankete nam ne idu u prilog, razlika je veća nego što se realno može dostići. Napravićemo analizu kada dobijemo rezultate svih županija“, rekao je predsednik Sabora za RTL i dodao da im strategija nije bila pobednička.

Hrvatski mediji navode da je, ako se može suditi prema objavama na društvenim mrežama, Miroslav Škoro bio izbor mnogima i u drugom krugu izbora za predsednika.

Pojedini njegovi birači objavili su da su učinili upravo ono što je i Škoro najavio da će uraditi — dodavali su na glasački listić njegovo ime ili samo „hrvatski narod“, i tako zapravo poništavali listić.

Osim Škore, na glasačkim listićima našao se tako i pevač Bob Marli, Milan Bandić i Dean Kotiga, lovac kviza „Potera“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala